Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση-πρόκληση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, να εφεύρουν την τουαλέτα... από την αρχή.
Στόχος του πρότζεκτ ήταν η ανάπτυξη μιας τουαλέτας που θα λειτουργεί χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή σηπτικό σύστημα, δεν θα παράγει ρύπους, δεν θα στοιχίζει στον ιδιοκτήτη της πάνω από λίγα σεντς την ημέρα και -ει δυνατόν- θα παράγει ενέργεια.
Ερευνητές από πολλές χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και την Ολλανδία, βρέθηκαν στο Σιάτλ για τη διήμερη έκθεση “Reinvent the Toilet” («Ας επανεφεύρουμε την τουαλέτα»). Σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, το ίδρυμα ζητούσε «νέες ιδέες που θα βοηθήσουν στον περιορισμό των ασθενειών και νέους τρόπους μετατροπής των περιττωμάτων σε πολύτιμα πράγματα, όπως καύσιμο, λίπασμα, γλυκό νερό.»
Μεταξύ των σχεδίων που παρουσιάστηκαν ήταν μια τουαλέτα που χρησιμοποιεί ενέργεια από μικροκύματα για να μετατρέψει τα περιττώματα σε ηλεκτρική ενέργεια. Ένα άλλο τα μετατρέπει σε κάρβουνο, ενώ μια τρίτη ξεπλένεται με τα ούρα...
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, η οποία σχεδίασε μια τουαλέτα που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και παράγει αέριο υδρογόνου και ηλεκτρισμό. Οι ερευνητές απέσπασαν βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων.
Ο ίδιος ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν «σηκώνει»... χιούμορ τουαλέτας, καθώς «τέσσερις στους δέκα ανθρώπους δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στην τουαλέτα - μιλάμε για 2,6 δισεκατομμύρια άτομα!», όπως έγραψε στο twitter.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ασθένειες που προκαλούνται από τις κακές συνθήκες υγιεινής ευθύνονται για περίπου τα μισά περιστατικά νοσηλείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποτραπούν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού.
«Το υπάρχον σχέδιο [τουαλέτας] είναι προβληματικό: χρησιμοποιεί πολύ νερό και απαιτεί ένα πανάκριβο σύστημα διοχέτευσης καθαρού νερού, το οποίο στη συνέχεια... βρωμίζεται», εξήγησε ο Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια της έκθεσης. «Έπειτα έχουμε ένα πολύ ακριβό σύστημα που απομακρύνει το νερό, μετά ένα εργοστάσιο καθαρισμού και, τελικά, η ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε στην τουαλέτα, είναι σχεδόν δεκαπλάσια από αυτήν που χρειαζόμαστε για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο.»
Η ανθρωπιστική οργάνωση που ίδρυσαν ο Γκέιτς και η σύζυγός του έχει επενδύσει 370 εκατομμύρια δολάρια για το σχεδιασμό της τουαλέτας του μέλλοντος. Πρωτότυπα, ανάμεσά τους και κάποια που αναδείχθηκαν μέσα από το διαγωνισμό, αναμένεται να δοκιμαστούν στην πράξη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.