Φορητοί υπολογιστές από άχρηστα CD και DVD

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 10:35
UPD:10:35

Η ιαπωνική πολυεθνική Fujitsu ανακοίνωσε ότι επιστήμονές της ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα που «μεταμορφώνει» χρησιμοποιημένα CD και DVD σε φορητούς υπολογιστές. Αρχισε μάλιστα ήδη να αξιοποιεί τέτοιο πλαστικό για να κατασκευάσει τμήμα της πρόσοψης του notebook LIFEBOOK P772/E.

A- A A+

Η ιαπωνική πολυεθνική Fujitsu ανακοίνωσε ότι επιστήμονές της ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα που «μεταμορφώνει» χρησιμοποιημένα CD και DVD σε φορητούς υπολογιστές. Ο όμιλος μάλιστα άρχισε ήδη να αξιοποιεί τέτοιο πλαστικό για να κατασκευάσει τμήμα της πρόσοψης του notebook LIFEBOOK P772/E, από την τελευταία σειρά υπολογιστών του.

Η Fujitsu εκτιμά ότι με την ανακύκλωση οπτικών δίσκων και τη μετατροπή τους σε ανταλλακτικά για φορητούς υπολογιστές, η ποσότητα πλαστικού που καταναλώνεται για την κατασκευή συμβατικών laptop μπορεί να μειωθεί κατά 10% το χρόνο, με την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να περιορίζεται κατά περίπου 15%.

Η διαδικασία δεν είναι απλή. Οι δίσκοι δεν απορρίπτονται σε ένα μεγάλο καζάνι που τους λιώνει και τους μετατρέπει σε κάτι άλλο. Προκειμένου το νέο υλικό να έχει τις ιδιότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές, το σύστημα πρέπει να εντοπίζει, να συλλέγει και να διαχωρίζει πλαστικά του ιδίου τύπου. Ακόμη και τότε όμως, ανεπαίσθητες διαφορές, ελαττώματα ή ακόμη και μικρο-ακαθαρσίες αρκούν για να αποκλείσουν κάποια υλικά από την επόμενη φάση της ανακύκλωσης.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάμειξης μολυσματικών ουσιών, π.χ. επιβραδυντικών φλόγας, στο ανακυκλωμένο πλαστικό, ο ποιοτικός έλεγχος του νέου συστήματος βασίζεται σε μια βάση δεδομένων διαχείρισης κινδύνου χημικών ουσιών, που αναπτύχθηκε από τη Fujitsu Laboratories και η οποία, σύμφωνα με την εταιρία, εγγυάται ότι οι φορητοί υπολογιστές ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ισχύουν για τα χημικά συστατικά.

Το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί σε πέντε από τους σταθμούς ανακύκλωσης του ομίλου στην Ιαπωνία και η Fujitsu προανήγγειλε ότι θα επεκτείνει τη χρήση του σε άλλα ανακυκλωμένα υλικά, πέραν των CD και των DVD, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή περισσότερων προϊόντων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή