Η προφητική αφήγηση του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι για την υποδούλωση του δυτικού πολιτισμού στα μίντια, τα ναρκωτικά και τον κονφορμισμό, που αποτυπώνεται στο κλασσικό μυθιστόρημα «Φάρεναιτ 451», επανέρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ, σε νέα μετάφραση του Βασίλη Δουβίτσα (εκδόσεις Αγρα).
Από το παρελθοντικό μέλλον
Το βιβλίο - που πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική, το 1953 και έχει καταξιωθεί διεθνώς με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα- παραμένει καίριο και σύγχρονο, 60 σχεδόν χρόνια μετά.
Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική, το 1953 και έχει καταξιωθεί διεθνώς με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.
Η ιστορία του Ρέι Μπράντμπερι για τη λογοκρισία και τους ανθρώπους που την αψηφούν, μέσα από την εμπνευσμένη διορατικότητα του για τις μελλοντικές δυνατότητες της τεχνολογίας, «αναστατώνει τον αναγνώστη, καθώς εξερευνά το τι συμβαίνει, όταν η άγνοια -στην πιο ακραία μορφή της- θεωρείται αρετή». Το «Φαρενάιτ 451» μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Φρανσουά Τριφό, το 1966.
Σβήνοντας τις φλόγες
Το σύστημα ήταν απλό. Όλοι το καταλάβαιναν. Τα βιβλία έπρεπε να καούν, μαζί με τα σπίτια, όπου ήταν κρυμμένα. Ο Γκάυ Μόνταγκ ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να βάζει φωτιά. Το απολάμβανε να βάζει φωτιά. Επί δέκα χρόνια, έκανε αυτήν την εργασία και δεν τον προβλημάτισε ποτέ η ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις νυχτερινές επιδρομές ή η χαρά του, όταν έβλεπε τις σελίδες να παραδίνονται στις φλόγες...
Δεν τον προβλημάτιζε τίποτε, έως ότου συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, που του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβόνταν. Και κατόπιν, συνάντησε έναν καθηγητή, που του μίλησε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται. Αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τί έπρεπε να κάνει...
Στην αγκαλιά της Αφροδίτης
Φεύγοντας από τη ζωή στις 5 Ιουνίου του 2012, κατά τη διέλευση της Αφροδίτης από τη Γη, σε ηλικία 91 ετών, ο Αμερικανός συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι, ο οποίος έχει βραβευτεί και τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις για το πλούσιο έργο του, υποστήριξε με πάθος σε όλη του τη ζωή τον θεσμό των ανοιχτών δημόσιων βιβλιοθηκών, ως παράγοντα μόρφωσης όλων των ανθρώπων.
Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα μιούζικαλ, καντάτες διαστημικής θεματολογίας και συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια στο σενάριο των τηλεοπτικών σειρών «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει» και «Η ζώνη του λυκόφωτος». Εκτός από το «Φάρεναιτ 451», τον έκαναν διάσημο τα μυθιστορήματα «Τα χρονικά του Aρη», «Ο εικονογραφημένος άνθρωπος», «Κρασί από πικραλίδα» και «Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω».