Ευ. Βενιζέλος: Δεν δεχόμαστε συστάσεις από κανέναν

Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2012 12:22
UPD:15:38
A- A A+

Σαφείς αιχμές σε όσους τον κατηγορούσαν για τις αποφάσεις που πήρε ως υπουργός Οικονομικών άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. «Σηκώσαμε μόνοι μας ένα σταυρό του μαρτυρίου. Χαιρόμαστε, γιατί τώρα έχουμε και άλλους που είναι πρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος αυτό, αλλά όχι μαθήματα, όχι συστάσεις», τόνισε.

«Με ενοχλεί βαθύτατα να βλέπω σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ή να ακούω διαμορφωτές της κοινής γνώμης ή στελέχη άλλων πολιτικών χώρων να κουνούν το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να του ζητάνε να επιδείξει ευθύνη και να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο κόστος».

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην απόφαση που ελήφθη στην περσινή ΔΕΘ για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Τον Σεπτέμβριο του 2011 ήμουν στην πάρα πολύ δύσκολη θέση να σταθώ απέναντι στα ΜΜΕ και να εξαγγείλω την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, και για το ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούσε, και για εμένα που ήμουν υπουργός Οικονομικών. Το τέλος αυτό απέφερε πάνω από 2 δισ. ευρώ», είπε.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι τότε άλλοι χαρακτήριζαν αδιέξοδη την πολιτική του, μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση κι έλεγαν ότι είχαν «ισοδύναμα μέτρα για όλα, που φτάνουν και περισσεύουν».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πάρει την παράταση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. «Τώρα που εξειδικεύεται και οριστικοποιείται το πακέτο και είμαστε απολύτως συνεπείς από κάθε άποψη, η παράταση πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη», επισήμανε.

Για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ τόνισε ότι αυτά έχουν λογική μόνο εφόσον βγει η εξίσωση που περιλαμβάνει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βιώσιμο χρέος, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Παράλληλα εξέφρασε απορία και θλίψη για «τη δημαγωγική ευκολία που έχουν ορισμένοι να μιλούν για χρεοκοπία ή να παραλληλίζουν την Ελλάδα του 2012 με την Αργεντινή και την δική της κρίση, όταν υποτίμησε το εθνικό της νόμισμα, όταν αναγκάστηκε να βαδίσει σε μια ασύντακτη χρεοκοπία».

Τόνισε ότι μία έξοδος από το ευρώ θα είχε «συγκλονιστικές επιπτώσεις» ακόμα και γι'αυτούς που βρίσκονται και τώρα σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «επαναστατική» την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και είπε ότι θα αφορά και στην

Ελλάδα, όταν θα αρχίσει να βγαίνει στις αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή