Εντείνονται οι ανησυχίες στη Δύση για τις διαστάσεις που έχει λάβει στο μουσουλμανικό κόσμο, το κύμα διαδηλώσεων κατά της αντιισλαμικής ταινίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τα μέλη των οικογενειών των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στις πρεσβείες της Τύνιδας και του Χαρτούμ και από το προσωπικό μη έκτακτης ανάγκης να εγκαταλείψουν τη Τυνησία και το Σουδάν εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Μάλιστα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ, ανέφερε επίσης ότι για τις δύο χώρες εκδόθηκαν αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες.
Την ίδια ώρα, και η Γερμανία κάλεσε κάποιους από τους διπλωματικούς υπαλλήλους στο Σουδάν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή έξω από τη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.
Το Βερολίνο απαγόρευσε παράλληλα την είσοδο στη χώρα του αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς, τον οποίο είχε καλέσει μια ακροδεξιά ομάδα για να υποστηρίξει την προβολή της αντιισλαμικής ταινίας. Η άφιξη του Τέρι Τζόουνς, ενός φονταμεταλιστή πάστορα που έγινε γνωστός όταν έκαψε αντίτυπα του Κορανίου τον Απρίλιο του 2011, «θα ήταν αντίθετη στη διατήρηση της δημόσιας τάξης», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς καταδίκασε σήμερα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια αντιαμερικανικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.
«Είναι απολύτων απαράδεκτο. Έδωσα εντολές ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Βαλς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. «Αυτές οι διαδηλώσεις απαγορεύονται. Κάθε εχθρότητα, κάθε υποκίνηση μίσους πρέπει να καταπολεμάται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις κατά της επίμαχης ταινίας συνεχίστηκαν και σήμερα. Στο Πακιστάν, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, μπροστά στο αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους περίπου χίλιους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο, έπειτα από έκκληση μιας σιιτικής θρησκευτικής οργάνωσης.
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και πλησίασαν στο πολύ καλά φρουρούμενο κτίριο του προξενείου εναντίον του οποίου έριξαν πέτρες.
Διαμαρτυρία κατά της ταινίας που θεωρείται ότι προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ πραγματοποίησαν διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και στην Αγκυρα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία, ενώ έκαψαν την αμερικανική σημαία. Η αστυνομία, εξοπλισμένη με αντλίες νερού, μπλόκαρε τον δρόμο έξω από την πρεσβεία κρατώντας τους διαδηλωτές σε απόσταση 100 μέτρων από το κτήριο και η διαδήλωση έληξε σε λιγότερο από μια ώρα.
Τέλος, περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.
Η Google εμποδίζει την πρόσβαση στην ταινία στην Ινδονησία και την Ινδία
Την πρόσβαση των χρηστών του διαδικτύου στην αντιισλαμική ταινία, έχει αρχίσει να εμποδίζει ο ιστότοπος YouTube στην Ινδονησία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
«Η Google στην οποία ανήκει το YouTube, μας έστειλε μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πέμπτη το βράδυ με το οποίο μας ενημερώνει ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην Ινδονησία σε 16 ιστότοπους που συνδέονται με την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Γκάτοτο Ντέουα Μπρότο, εκπρόσωπος του υπουργείου Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της χώρας.
Η Google έχει εμποδίσει την πρόσβαση στην αντιισλαμική ταινία και στην Ινδία. «Η Google India, βάσει των νόμων της Ινδίας, έχει κλείσει την πρόσβαση στο προσβλητικό υλικό», ανακοίνωσε ο ιστότοπος YouTube. Η Google έχει ήδη εμποδίσει την πρόσβαση στο βίντεο σε άλλες χώρες όπου έχουν σημειωθεί επεισόδια, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters