Μικρόβια στο Curiosity απειλούν το παρθένο περιβάλλον του Aρη

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 16:06
UPD:16:06

Συνήθως όλα τα όργανα των πλανητικών αποστολών είναι αποστειρωμένα. Ωστόσο, το τρυπάνι του Curiosity πιστεύεται πως μπορεί να μεταφέρει κάποια μικρόβια, καθώς το αποστειρωμένο κουτί το οποίο περιείχε τα κομμάτια που το απαρτίζουν, ανοίχτηκε από το προσωπικό της NASA έξι μήνες περίπου πριν την εκτόξευση, ενώ αυτό θα έπρεπε να συμβεί αφότου το όχημα βρισκόταν στον Αρη.

A- A A+

Το όχημα Curiosity έχει κλείσει πάνω από ένα μήνα στην επιφάνεια του Αρη, με όλα του τα συστήματα να λειτουργούν στην εντέλεια, και την έρευνά του να προχωρά απρόσκοπτη. Ωστόσο μία συζήτηση έχει ξεσπάσει στη NASA, που αφορά στο κατά πόσο θα ήταν δυνατό γήινα μικρόβια που πιθανόν να μεταφέρει το όχημα να μολύνουν το περιβάλλον του γειτονικού μας πλανήτη.

Συνήθως όλα τα όργανα των πλανητικών αποστολών είναι αποστειρωμένα. Ωστόσο, το τρυπάνι του Curiosity πιστεύεται πως μπορεί να μεταφέρει κάποια μικρόβια, καθώς το αποστειρωμένο κουτί το οποίο περιείχε τα κομμάτια που το απαρτίζουν, ανοίχτηκε από το προσωπικό της NASA έξι μήνες περίπου πριν την εκτόξευση, ενώ αυτό θα έπρεπε να συμβεί αφότου το όχημα βρισκόταν στον Αρη. Αυτό συνέβη επειδή οι μηχανικοί δεν ήταν απόλυτα σίγουροι πως η προσεδάφιση θα ήταν όσο «μαλακή» θα έπρεπε, και καθώς υπήρχε ο φόβος να καταστραφεί το κουτί από την πρόσκρουση, συναρμολόγησαν στο όχημα το πιο σημαντικό κομμάτι του τρυπανιού, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι πως τουλάχιστον αυτό θα επιζούσε.

Η υπεύθυνη της NASA για τη διατήρηση της καθαρότητας του περιβάλλοντος του Αρη από γήινες παρεμβάσεις, η μικροβιολόγος Κάθριν Κόνλεϊ διαμαρτυρήθηκε για αυτή την παράβαση των κανονισμών: «Δεν έπρεπε να το κάνουν χωρίς να μου το πουν. Δεν είναι υπεύθυνο να μην ακολουθούμε τους ίδιους μας τους κανόνες».

Το πρόβλημα ίσως γίνει αρκετά σημαντικό εάν το όχημα έρθει σε επαφή με νερό κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Εάν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς στο μέρος που προσεδαφίστηκε δεν προβλέπεται να υπάρχει νερό κάτω από το έδαφος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα, σε κάποια από τις γεωτρήσεις του να βρει νερό. Σε αυτή την περίπτωση, τα μικρόβια που μεταφέρει θα μπορούσαν να επιζήσουν, και να μεταφερθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, διαταράσσοντας τις ισορροπίες του.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως περίπου 250.000 μικρόβια έφτασαν με το Curiosity στον Αρη, τα περισσότερα από τα οποία πρέπει να πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση. Ωστόσο κάποια από αυτά πρέπει να ζουν ακόμη, καθώς πλήθος πειραμάτων στη Γη αλλά και στο διάστημα έχουν δείξει πως διάφορα είδη βακτηρίων μπορούν να διατηρηθούν στη ζωή για καιρό ακόμα και στο απόλυτο κενό και υπό την επίδραση κοσμικής και υπεριώδους ακτινοβολίας, πόσο μάλλον στο φιλικότερο περιβάλλον του Αρη. Το Curiosity λοιπόν, έχει μπει σε καραντίνα από τους επιστήμονες της NASA, και θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από οποιαδήποτε περιοχή διαπιστωθεί πως έχει νερό. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, έχει τα κατάλληλα όργανα ώστε να εκτελέσει μετρήσεις από απόσταση.

Το ζήτημα, πέρα από ηθικής πλευράς έχει και την επιστημονική του αξία καθώς θα ήταν κρίμα κάποια μελλοντική αποστολή να ανακαλύψει ζωή στον Αρη, μόνο για να αποδειχθεί αργότερα πως ήταν προερχόμενη από τη Γη.

Προτεινόμενα για εσάς