Η ολοκλήρωση μίας «ασθενούς» εικαστικής δράσης

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 14:00
UPD:14:00

A- A A+

Η συλλογική βιωματική εμπειρία 20 εικαστικών αποτυπώνεται καλλιτεχνικά στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την παρουσίαση της εικαστικής δράσης «Sanatorioproject», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, με παράλληλη πραγματοποίηση μουσικής performance.

Ομαδική δημιουργία

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του sanatorioproject ανήκει στους εικαστικούς Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά και πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους, στα Χάνια του Πηλίου (1909 - 1966), που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης (1873 - 1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εμπνευστές της ιδέας πραγματοποίησαν έρευνα στο κτήριο και τα αρχεία της εποχής και συνέπραξαν με άλλους 18 καλλιτέχνες, για να δημιουργήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου. Όλοι μαζί, αφού επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών, δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της εικαστικής δράσης «Sanatorioproject», που ενεργοποιεί έναν ποιητικό διάλογο με τα εκθέματα του χώρου.

Οι συμμετέχοντες

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Σαββανή και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ποδιάς Νίκος, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία, Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας. Επίσης, στην μουσική performance των εγκαινίων, συμμετέχουν οι: Σοφία Καγιά (μεσόφωνος), Πέπο Σάλεμ (φλάουτο) και η ηθοποιός Μαρίνη Καγιά, ενώ, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με θέμα: «Τέχνη, αρχεία και το Σανατόριο του Γ. Καραμάνη».

Πληροφορίες

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 - Πλάκα, τηλ.: 210 3689502-5. Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:30 - 14.30, Δευτέρα και Παρασκευή: 18.00 – 21.00. Κυριακές 7 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου: 11.00 – 16.00 και ξεναγήσεις για το κοινό στις 13.00.

Προτεινόμενα για εσάς