Αντ. Μανιτάκης: Η αξιολόγηση δεν οδηγεί σε απολύσεις

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 14:22
UPD:15:08

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για την πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, τονίζοντας ότι «θα αναδιαρθρώσουμε ριζικά, με αξιόπιστα εργαλεία την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε συνεργασία και με αφορμή τη διεθνή συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιανουάριο με την Task Force και με την επικεφαλής του τομέα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης γαλλική κυβέρνηση».

A- A A+

Η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο «δεν θα έχει σκοπό τις απολύσεις, δεν συνδέεται με τις απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής υπογράμμισε πως «όλα πρέπει να γίνονται σε ένα καθεστώς αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εργασιακής ηρεμίας, σε ένα κλίμα που είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, σε μια χώρα που περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, που βρίσκεται σε ένα καθεστώς, θα έλεγα, παραζάλης, που υφίσταται και ταπεινώσεις και απίστευτες θυσίες, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας». «Να αποφύγουμε οξύτητες και γενικόλογες δηλώσεις οι οποίες διαταράσσουν το αναγκαίο κλίμα ηρεμίας για να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης».

Πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση, σε όλες τις χώρες, έχει έναν και μόνο βασικό σκοπό, τη βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια», υπό το ΑΣΕΠ. «Δεν είναι να προχωρούμε σε εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση της διοίκησης, επισείοντας σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους το φόβητρο, το σκιάχτρο των απολύσεων», σημείωσε, για να επαναλάβει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει να διακινδυνεύσει ο κύριος σκοπός της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω κάτι που θα οδηγήσει την ήδη παραλυμένη διοίκηση σε διάλυση» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για την πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, τονίζοντας ότι «θα αναδιαρθρώσουμε ριζικά, με αξιόπιστα εργαλεία την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε συνεργασία και με αφορμή τη διεθνή συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιανουάριο με την Task Force και με την επικεφαλής του τομέα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης γαλλική κυβέρνηση» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών, των οποίων η μείωση θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%.

Ο κ. Μανιτάκης πάντως τόνισε πως από την άλλη μεριά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα κάνει τα πάντα για να εντοπίσει, να απομονώσει, να αποξενώσει από την τεράστια πλειοψηφία των άξιων υπαλλήλων μερικές χιλιάδες υπαλλήλων, που είναι μετρημένες αλλά δεν μπορούν να καθοριστούν εκ των προτέρων, που είναι αποδεδειγμένα, διαπιστωμένα ακατάλληλοι όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. «Η ακαταλληλότητα προβλέπεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, θα διαπιστωθεί με τις νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες επαναλαμβάνω ότι δεν περνάνε από την αξιολόγηση. Είναι μια διακριτή διαδικασία, η οποία θα γίνει όπως προβλέπει το νομικό μας πλαίσιο, και η κρίση θα γίνει από νομίμως συγκροτημένα υπηρεσιακά συμβούλια».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στην κατηγορία των πειθαρχικά υπόλογων, επισημαίνοντας πως και εκεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει διαδικασίες, που θα τηρηθούν, όπως και στην περίπτωση όσων απουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους.

Τα περί απολύσεων στο Δημόσιο απέρριψε νωρίτερα και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

«Δεν μιλάει κανείς για απολύσεις. Αυτό που είναι στη συζήτηση, είναι ένα σχέδιο διαθεσιμότητας, είναι ένα σχέδιο παροχής κάποιων δυνατοτήτων συνταξιοδοτικής ωρίμασης. Όταν η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, υπάρχουν και θέματα στα οποία δεν έχει υπάρξει καταληκτικό σχέδιο», ανέφερε ο κ. Βολουδάκης σχολιάζοντας σενάρια περί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σημείωσε ακόμη πως στόχος του υπουργείου είναι να μην υπάρξει μια πολύ μεγάλης έκτασης ανατροπή των δεδομένων τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. «Την κύρια ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει το υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια διαθέσιμα σενάρια που όμως και αυτά μπορούν να επανασχεδιαστούν», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή