Εκθεσιακό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 17:06
UPD:29/11/2012 13:03

Ο Εμμανουήλ Βουρέκας, τη δεκαετία του ’60, μελέτησε και έχτισε -με αξιόλογους συνεργάτες- το ξενοδοχείο Athens Hilton, ένα έργο-σταθμό που συζητήθηκε πολύ.

A- A A+

Τον δημιουργό μερικών από τα πιο γνωστά κτίρια της Αθήνας και των προαστίων της, Εμμανουήλ Βουρέκα, τιμά το Μουσείο Μπενάκη, με την έκθεση - αφιέρωμα στο ρηξικέλευθο έργο του αείμνηστου αρχιτέκτονα, που εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου - και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Με ιδιαίτερα πλούσιο έργο

Εντάσσοντας το έργο του στον τόπο και τον χρόνο, η έκθεση «Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα» πραγματοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΜΠ και υπεύθυνης των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη, η οποία, τις Παρασκευές 2 και 9 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση, ενώ τον σχεδιασμό έχει κάνει η αρχιτέκτονας Ναταλία Μπούρα.

Στο πλούσιο έργο του Εμμανουήλ Βουρέκα, όπως αυτό διασώζεται στο προσωπικό του αρχείο, μια ευγενική προσφορά του Ανδρέα Βουρέκα - Πεταλά στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, αναφέρονται 40 περίπου πολυκατοικίες και μια ιδιαίτερα πλούσια εργογραφία που πλησιάζει τα 200 έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μονοκατοικίες, επαύλεις, κτήρια γραφείων, τράπεζες, εκπαιδευτικά και δημόσια κτήρια, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες.

1957-59 ΧΑΝ Αθηνών, Προοπτικό σχέδιο. Συνεργάτης αρχιτέκτων Βασίλης Γρηγοριάδης.

Διαμορφώνοντας το ύφος της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής

Ο Εμμανουήλ Βουρέκας γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, το 1907, και σπούδασε αρχιτεκτονική στη Δρέσδη. Μετά την αποφοίτησή του, το 1929, επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο αρχιτεκτονικό «γίγνεσθαι» της πόλης. Την περίοδο του μεσοπολέμου έχτισε τις πρώτες του πολυκατοικίες, επιτυγχάνοντας την ομαλή μετάβαση από τα νεοκλασικά μέγαρα, στην αστική αθηναϊκή πολυκατοικία.

Πρωταγωνιστώντας, πάντα, στην αθηναϊκή αρχιτεκτονική σκηνή, τη δεκαετία του '60, μελέτησε και έχτισε - με αξιόλογους συνεργάτες- το ξενοδοχείο Athens Hilton, ένα έργο - σταθμό που συζητήθηκε πολύ. Κατόπιν, έφτιαξε τις τουριστικές εγκαταστάσεις στα Αστέρια της Γλυφάδας, στο Καβούρι, τη Βουλιαγμένη και τη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο μεγάλο έργο του ήταν η μελέτη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την οποία πραγματοποιήθηκαν, τελικά, μόνο οι όψεις.

Ο Εμμανουήλ Βουρέκας δεν επιζήτησε ποτέ ακαδημαϊκούς τίτλους και θέσεις, ούτε προσπάθησε ποτέ να προβληθεί προσωπικά. Όποτε, όμως, του ζητήθηκε η άποψή του για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούσαν τον κλάδο, δεν δίστασε να την εκφράσει ξεκάθαρα, ακόμα και αν προκαλούσε δυσαρέσκεια.

Aλλωστε, το έργο του προκαλούσε συχνά αντιδράσεις. Όμως, ο χρόνος τον δικαίωσε, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Τιμήθηκε με τον ταξιάρχη του Σωτήρος για τη συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας. Έφυγε από τη ζωή το 1992.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.

Προτεινόμενα για εσάς