Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του κατά 6 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, εξαιτίας της αποτυχίας των κυβερνήσεων να βρουν βιώσιμες εναλλακτικές στα ορυκτά καύσιμα, προειδοποιούν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της PricewaterhouseCoopers, της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο.
Εκτιμούν ότι, για να περιοριστεί η αύξηση στους 2 βαθμούς για τον τρέχοντα αιώνα - κάτι που οι ίδιοι θεωρούν σχεδόν αδύνατο- θα πρέπει να γίνουν πρωτοφανείς μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2050.
Η ετήσια έκθεση της PwC με τίτλο «Δείκτης Οικονομίας Χαμηλού Aνθρακα» εξετάζει την πρόοδο των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην κατεύθυνση της μείωσης της έντασης άνθρακα ή των εκπομπών τους ανά μονάδα ΑΕΠ.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη ανεβεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν, το 2010, να περιορίσουν την αύξηση στους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς από εκείνο το σημείο κι έπειτα πιστεύεται ότι ο πλανήτης θα υποφέρει από επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η ανάλυση για το πόσο γρήγορα οι μεγάλες οικονομίες μειώνουν τις εκπομπές τους από τα ορυκτά καύσιμα, καταδεικνύει ότι είναι ήδη αργά για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, οι ρυθμοί «απανθρακοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,1% το χρόνο για τα επόμενα 39 χρόνια.
Σύμφωνα με το Λίο Τζόνσον της PwC, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά. «Ακόμη κι αν με διπλασιασμό των σημερινών ρυθμών απανθρακοποίησης, οι εκπομπές θα είναι αντίστοιχες της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.»
«Για να δώσουμε στους εαυτούς μας μια ευκαιρία μεγαλύτερη του 50% να αποφύγουμε την άνοδο των 2 βαθμών, θα πρέπει να εξαπλασιάσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς απανθρακοποίησης», σημειώνει ο Τζόνσον. «Έφθασε η ώρα να κάνουμε τα σχέδιά μας για ένα θερμότερο κόσμο... Έχουμε περάσει το κρίσιμο κατώφλι. Δεν μιλάμε για μια τακτική σοκ, αλλά για απλά μαθηματικά. Οδεύουμε προς αχαρτογράφητα εδάφη ως προς την κλίμακα των αλλαγών και των τεχνικών καινοτομιών που απαιτούνται. Όποιο κι αν είναι το σενάριο ή η αντιμετώπιση, δεν αποτελεί επιλογή το να συνεχίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».