Βιονικό πόδι που ελέγχεται με τη σκέψη

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 15:03
UPD:15:03

Το βιονικό πόδι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ελέγχεται μέσω ηλεκτρικών εκκενώσεωνν από τους μύες στον ιγνυακό του τένοντα. (Πηγή: www.ric.org)

A- A A+

Το διάσημο Willis Tower, των 103 ορόφων, του Σικάγο ανέβηκε την Κυριακή ο Ζακ Βότερ, 31 ετών, αποτελώντας τον πρώτο άνθρωπο που κατάφερε να ανεβεί στο συγκεκριμένο κτήριο, ένα από τα «σήματα κατατεθέντα» της πόλης, με βιονικό πόδι.

Ο Βότερ είχε χάσει το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα και συμμετέχει σε πρόγραμμα του Rehabilitation Institute του Σικάγο, που διοργάνωσε τη συγκεκριμένη «εκδήλωση», ονόματι SkyRise Chicago. Το βιονικό του πόδι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ελέγχεται μέσω ηλεκτρικών εκκενώσεωνν από τους μύες στον ιγνυακό του τένοντα, σύμφωνα με το Associated Press. Όταν ο Βότερ σκέφτεται πως θέλει να ανεβεί μία σκάλα (στη συγκεκριμένη, με τα περίπου 2.100 σκαλοπάτια του «πύργου») και αρχίζει να κινεί το πόδι του, το βιονικό πόδι συγχρονίζεται με την κίνηση των μυών του, με αποτέλεσμα να προκύπτει σταθερό και ομαλό βάδισμα. Το πόδι, βάρους περίπου 4,5 κιλών, είναι εφοδιασμένο με δύο μοτέρ, που καθορίζουν την κίνηση στο γόνατο.

Η χρηματοδότηση για το εν λόγω βιονικό πόδι προέρχεται από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο συνεργάζεται με το ΜΙΤ και τα πανεπιστήμια Vandrebilt, Rhode Island και New Brunswick. Θεωρείται πως αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα των βιονικών οργάνων, καθώς, όπως αναφέρει το Popular Science, δεν απαιτείται ο χρήστης να φορέσει κάποιον εξωσκελετό, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται για χρήση από άτομα που έχουν χάσει μέλη- σε αντίθεση με εξωσκελετούς όπως το σύστημα eLEGS, που απευθύνονται περισσότερο σε παραπληγικούς, οι οποίοι έχουν τα μέλη τους, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Βιονικά χέρια υπάρχουν εδώ και χρόνια, ωστόσο τα πόδια θεωρούνται «δυσκολότερα», καθώς, εάν υπάρξει πρόβλημα, οι επιπτώσεις είναι χειρότερες από ό,τι σε περίπτωση δυσλειτουργίας ενός χεριού, καθώς ο κάτοχος πέφτει στο έδαφος, με κίνδυνο να τραυματιστεί.

Από πλευράς του Rehabilitation Institute, η δοκιμή θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχής, ειδικά από τη στιγμή που η συγκεκριμένη χρήση (το ανέβασμα 103 ορόφων) ήταν ιδιαίτερα απαιτητική.

Ο Βότερ προπονήθηκε σκληρά σε γυμναστήριο για να καταφέρει να φέρει σε πέρας το εγχείρημα, ενώ οι ρυθμίσεις και η προσαρμογή του ποδιού χρειάστηκαν μήνες. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να το κρατήσει, καθώς το βιονικό πόδι θα επιστρέψει στα χέρια των ερευνητών που το ανέπτυξαν, για περαιτέρω βελτιώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς