Ένα αμερικανικό startup που δημιουργήθηκε από ερευνητές του MIT ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Μάλιστα η μέθοδός τους δεν αφορά την ίδια την μπαταρία, αλλά βασίζεται σε ένα νέου τύπου τσιπ ενισχυτή ισχύος, το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτά που υπάρχουν στις σημερινές συσκευές και στους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Ο ενισχυτής ισχύος, που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ραδιοσήματα, είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα εξαρτήματα του κινητού τηλεφώνου. Καταναλώνει ενέργεια με δύο τρόπους: είτε σε κατάσταση αναμονής είτε, κυρίως, σε κατάσταση μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων.
«Χάνει» όμως έως και το 65% της ενέργειάς του - κάτι που γίνεται αντιληπτό και στο χρήστη όταν η συσκευή του θερμαίνεται με τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων- ενώ ακόμη και σε κατάσταση standby απαιτεί αρκετή ενέργεια προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για επικοινωνία με τους σταθμούς βάσης. Ορισμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όπως το νέο μοντέλο iPhone 5, περιέχουν έως και πέντε τέτοια τσιπ ενισχυτή.
Η Eta Devices υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα της αποδοτικότητας δημιουργώντας ενισχυτές ισχύος αποτελούμενους από ένα τσιπ, το οποίο θα καθορίζει επακριβώς την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται, ακόμη και 20 εκ. φορές το δευτερόλεπτο. Το σύστημα ασύμμετρης πολυεπίπεδης σταδιακής κατάργησης (asymmetric multilevel outphasing), όπως το ονόμασαν, υπόσχεται να διοχετεύει όση ενέργεια χρειάζεται χωρίς να «θυσιάζει» τη σύνδεση μεταξύ του έξυπνου κινητού και του σταθμού βάσης.
Σύμφωνα με την εταιρία, η πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνολογίας μπορεί να βρίσκεται στους σταθμούς μέσα στους επόμενους μήνες, μειώνοντας την απαιτούμενη ενέργεια ακόμη και κατά 50%.
Προτεραιότητα της Eta Devices είναι η εισαγωγή της στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου οι σταθμοί βάσης τροφοδοτούνται από ηλεκτρογεννήτριες ντίζελ, οι οποίες καταναλώνουν καύσιμα αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων το χρόνο.