Διοργανώνοντας με αμείωτο ενθουσιασμό για 8η χρονιά το Φεστιβάλ «Γύρω από το πιάνο», η πιανίστρια Αλεξάνδρα Νομίδου μιλά στο naftemporiki.gr.
Το λαμπρό διεθνές Φεστιβάλ που πραγματοποιείται από το 2005, κάθε Νοέμβριο, στην Αθήνα, δηλώνει και αυτήν τη χρονιά την παρουσία του, στην Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, στις 2, 3, 5 και 10 Νοεμβρίου, με εκλεκτούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και ένα ιδιαίτερα πλούσιο ρεπερτόριο.
Αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, η Αλεξάνδρα Νομίδου μιλά για το περιεχόμενο και τον σκοπό του, αλλά και για το προσωπικό της όραμα.
Ποιο είναι το κίνητρο, που σας οδηγεί στο να διοργανώνετε ένα τέτοιο Φεστιβάλ, 8 χρόνια τώρα;
Με την οργάνωση αυτού του Φεστιβάλ, αισθάνομαι ότι συνεισφέρω κατά κάποιον τρόπο στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Το γεγονός ότι νέοι καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα και δημιουργούνται συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το θεωρώ πολύ δημιουργικό και μου δίνει τον ενθουσιασμό, που μου επιτρέπει να συνεχίζω τον κύκλο αυτό για 8η χρονιά φέτος, ελπίζοντας πάντα να έχει μια απήχηση στο κοινό.
Δώστε μας μια σχηματική περιγραφή του φετινού προγράμματος.
Το φετινό πρόγραμμα είναι και πάλι πολύ ποικίλο. Ξεκινά με μια «χορευτική βραδιά» με παραδοσιακές ουγγρικές μελωδίες, βιεννέζικα βαλς, αμερικάνικο μιούζικαλ και αργεντίνικο τάνγκο και συνεχίζει με πλούσιο ρεπερτόριο για δυο πιάνα και οκτώ νέους πιανίστες. Κατόπιν, προχωρεί με μια βραδιά μουσικής δωματίου, με δύο αντιπροσωπευτικά έργα του Γ. Μπραμς, γεμάτα ποίηση και πάθος του ρομαντισμού και καταλήγει σε μια βραδιά με πολλές φωνές γύρω από το πιάνο, όπου θα ερμηνευτούν τραγούδια όλων των εποχών, από τον Σούμπερτ έως τους Μπητλς.
Πώς βλέπει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, μια Ελληνίδα, που ζει μόνιμα στο Παρίσι, και πώς αισθάνεται γι' αυτήν;
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι προβληματική και πολύ δύσκολη προς το παρόν και αυτό με λυπεί πολύ, γιατί - παρόλο που ζω αρκετά χρόνια στο Παρίσι- εξακολουθώ να είμαι Ελληνίδα. Έχω, όμως, μια αισιοδοξία ότι θα βγούμε από αυτό το «τούνελ», βάζοντας όση θετική ενέργεια μπορεί ο καθένας μας σε αυτό που προσφέρει, βοηθώντας ο ένας τον άλλον και, κυρίως, διατηρώντας την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Πάντως, όλοι οι Γάλλοι -γνωστοί και φίλοι- μιλούν με συγκινητικά λόγια για την Ελλάδα και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα.
Τελικά, με ποιο τρόπο μπορεί ένα Φεστιβάλ μουσικής δωματίου να επηρεάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα και ποιους αφορά;
Καταρχάς, να πούμε πως με τον όρο «μουσική δωματίου» εννοούμε σήμερα «μουσικά σύνολα» σε διάφορους σχηματισμούς, δηλαδή μουσική που ερμηνεύεται από περισσότερα από ένα όργανα. Επομένως, το ρεπερτόριο είναι πολύ πλούσιο και, κατά την γνώμη μου, απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι μόνο στους γνώστες της κλασσικής μουσικής. Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι ακριβώς αυτός, να κινήσει το ενδιαφέρον και ακροατών που δεν είναι συνηθισμένοι να παρακολουθούν τέτοιου είδους συναυλίες και γι' αυτό συχνά προσθέτουμε και λόγο ανάμεσα στα μουσικά μέρη, ώστε ο ακροατής να καταλαβαίνει καλύτερα το έργο που ακούει.
Ποια θα είναι η αντίδρασή σας, αν κατά τη διάρκεια μιας από τις συναυλίες γίνονται διαδηλώσεις στο Σύνταγμα;
Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αγωνίζεται και να αντιστέκεται. Ο δικός μας είναι αυτός. Θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να γίνουν οι συναυλίες, από σεβασμό στους καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει ώρες, για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους, αλλά και στο κοινό που θα προσπαθήσει να έρθει, παρά τις δυσκολίες.
Ποιο είναι το όραμα σας για το Φεστιβάλ αυτό;
Να γίνει ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα μπει στη συνείδηση του κόσμου και θα το περιμένει να συμβεί, να έχει όλο και μεγαλύτερη προσέλευση από το κοινό και να αποκτήσει κάποια στιγμή μια στοιχειώδη οικονομική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να διευρύνουμε τον καλλιτεχνικό ορίζοντα του. Ακόμα, εύχομαι να συνεχιστεί η αγαστή μας συνεργασία με την ιστορική αίθουσα του Φ.Σ. Παρνασσός και να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας να αναδειχθεί η αίθουσα αυτή ως μία αθηναϊκή εστία πολιτισμού.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Το τετραμελές πιανιστικό σύνολο Some Handsome Hands (Ελλάδα-Γερμανία) και οι βραβευμένοι Ιταλοί πιανίστες Alessandro Stella και Chiara Opalio θα ερμηνεύσουν έργα για δύο πιάνα των Mozart, Scriabin, Ravel, Saint-Saens, Glinka και Baynov.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου
Δύο από τα μέλη του Calliopee Ensemble, η βιολίστα Karine Lethiec και η τσελίστα Diana Ligeti, συμπράττουν με τις πιανίστριες Ai Motohashi και Αλεξάνδρα Νομίδου, καθώς και τους Παναγιώτη Τζιώτη, βιολονίστα και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τον Γιάννο Μαργαζιώτη, κορυφαίο βιολονίστα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σάββατο 10 Νοεμβρίου
40 τραγουδιστές από την Ελλάδα (Μεικτή Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με τη μέτζο σοπράνο, Έλενα Μαραγκού, τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκη και με τη συνοδεία του Έλληνα πιανίστα, Απόστολου Παληού, θα παρουσιάσουν γνωστές μελωδίες των Schubert, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη έως τα «κλασικά» διαμάντια των Beatles.
Πληροφορίες
Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, πλατεία Καρύτση 8 - Αθήνα, τηλ.: 210 3221917, 210 3225310.
Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 15 ευρώ, πλατεία και εξώστης: 10 ευρώ, παιδικό: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 7234567, www.ticketservices.gr .
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - [email protected]