Η Κίνα σκοπεύει να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά την αμερικανική αποστολή Apollo 17 το 1972, στα πλαίσια των ιδιαίτερα φιλόδοξων διαστημικών σχεδίων της για τα επόμενα χρόνια.
Η πρόθεση αυτή επισημοποιήθηκε σε white paper που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση αλλά και στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο. Το ακριβές χρονικό πλαίσιο της αποστολής κρατείται ακόμα μυστικό. Σε πρώτη φάση μέσα στο 2013 η Κίνα θα πραγματοποιήσει άλλες δύο αποστολές - ορόσημα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του προγράμματος Νιου Χονγκουάνγκ στο εθνικό ραδιόφωνο της Κίνας.
Τον Ιούνιο του 2013 η επανδρωμένη αποστολή Shenzhou - 10 θα στείλει τρεις αστροναύτες, μία εκ των οποίων θα είναι γυναίκα, στον διαστημικό σταθμό και εργαστήριο Tiangong 1. Η προηγούμενη αποστολή με την ονομασία Shenzhou-9 έλαβε χώρα με επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο, και σε αυτήν συμμετείχε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης Λιου Γιάνγκ. Η ονομασία Tiangong σημαίνει «ουράνιο παλάτι», ενώ Shenzhou σημαίνει «θεϊκό σκάφος».
Στο δεύτερο μισό του 2013 η Κίνα θα εκτοξεύσει και θα προσεληνώσει το πρώτο της ρομποτικό και πυρηνοκίνητο όχημα στο φεγγάρι με την αποστολή Chang'e 3. Οι προηγούμενες αποστολές Chang'e 1 και 2 το 2007 και το 2010 βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά δεν είχαν σχεδιαστεί για προσελήνωση.
Περαιτέρω σχέδια συμπεριλαμβάνουν αναβάθμιση του διαστημικού σταθμού το 2014, και την δημιουργία νέων, μεγαλύτερων διαστημικών σταθμών το 2015 και το 2020, χρησιμοποιώντας τη νέα γενιά πυραύλων Long March.
Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ήδη ιστορικό για άλλο λόγο, την διαδοχή του Χου Ζιντάο από τον Ζι Τζινπίνγκ μετά από εννέα έτη στην ηγεσία της χώρας, και δεν είναι τυχαίο ότι το φιλόδοξο σχέδιο της αποστολής του πρώτου Κινέζου αστροναύτη στο φεγγάρι ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου.
Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας αποτελεί σύμβολο του ανερχόμενου ηγετικού προφίλ της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, και απόδειξη της τεχνολογικής της υπεροχής. Από το 2003 που έστειλε στο διάστημα τον πρώτο αστροναύτη (ή ταϊκοναύτη όπως τον αποκαλούν), η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή και γρήγορη πρόοδο από άποψη διαστημικών επιτευγμάτων.