Εικαστικό ταξίδι χωρίς όχημα, σε μια γλωσσική «βαβέλ»

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 11:14
UPD:28/11/2012 16:54

A- A A+

Στην προσπάθειά του να αναδείξει τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς και τις αποκεντρωμένες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει τις ατομικές εκθέσεις του Αλέξανδρου Γεωργίου και της Ντιλέκ Γουίντσεστερ.

«Χωρίς δικό μου όχημα I - V»

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του Αλέξανδρου Γεωργίου, με τίτλο «Χωρίς δικό μου όχημα I - V», σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη, είναι μία εικαστική περιπλάνηση δημιουργίας εικόνων και συγγραφής κειμένων από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του καλλιτέχνη. Ιστορίες και εικόνες, που μιλούν για το μακρινό και το κοντινό, το εδώ και το εκεί, τον εαυτό και τον άλλο, το εσωτερικό και το εξωτερικό, την πνευματικότητα και την υλικότητα, μέσα από την καθημερινή ζωή του ανατολικού αλλά και του δυτικού κόσμου, μας καλούν να προσέξουμε το παραμελημένο, το εγκαταλελειμμένο και το μοναχικό και μας μυούν στον εύθραυστο και απόκρυφο κόσμο του δημιουργού τους.

Το ταξίδι που ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Γεωργίου, το 2005, από την Ελλάδα προς την Ινδία, περνώντας από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν, αποτέλεσε το πρώτο από τα πέντε μέρη/ταξίδια του έργου «Χωρίς δικό μου όχημα» που παρουσιάζονται στην έκθεση. Χειροποίητες κάρτες, φωτογραφίες πάνω στις οποίες επεμβαίνει ζωγραφικά ο καλλιτέχνης, ασπρόμαυρες επιζωγραφισμένες φωτοτυπίες, CD με μουσική, ταινίες, βιβλία, ποιήματα και άλλα, που συνοδεύονται από αποκαλυπτικά κείμενα συνθέτουν την καλλιτεχνική του περιήγηση.

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου θα βρίσκεται στο Μουσείο, για να πραγματοποιεί με τους επισκέπτες της έκθεσης «ένα ταξίδι μέσα στα ταξίδια», κάθε Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ και κάθε Σάββατο στη 1 το μεσημέρι.

Περί ανάγνωσης και γραφής

Η ατομική έκθεση της Ντιλέκ Γουίντσεστερ, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς στη σύγχρονη τουρκική σκηνή, περιλαμβάνει 8 έργα της τελευταίας πενταετίας, μεταξύ των οποίων και δύο νέες βιντεοεγκαταστάσεις που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ενώ κυρίαρχη θέση έχει η εγκατάσταση του 2007, με τίτλο «On reading and Writing» (Περί ανάγνωσης και γραφής.)

Πρόκειται για ένα έργο που συγκεντρώνει τη βασική έρευνα και προβληματική της καλλιτέχνιδας, στο όριο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Σε τρεις μαυροπίνακες, η καλλιτέχνις μεταγράφει με λευκή κιμωλία τρία αποσπάσματα δικού της κειμένου, γραμμένα στην τουρκική γλώσσα με ελληνικό, αραβικό και αρμενικό αλφάβητο, που αφηγούνται αυτή τη γλωσσική «βαβέλ» με τα μάτια ενός μικρού παιδιού.

Αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της έκθεσης, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφέτση, σημειώνει: «Στα έργα της - εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο - κεντρική θέση κατέχει η γλώσσα, κυρίως με τη μορφή του γραπτού λόγου και της συγκρότησης γλωσσικών αρχείων, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται τεχνικές ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις και φωτογραφικές καταγραφές, καθώς και έτοιμες εικόνες από αρχειακές και διαδικτυακές πηγές. Το ερευνητικό ενδιαφέρον της καλλιτέχνιδας εστιάζεται, κυρίως, στο ύστερο οθωμανικό παρελθόν της τουρκικής λογοτεχνίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και ειδικότερα στη χρήση διαφορετικών γραφών και αλφάβητων από το καραμανλίδικο και αρμενοτουρκικό μυθιστόρημα και θέατρο, γραμμένα στην τουρκική γλώσσα με το ελληνικό και αρμενικό αλφάβητο, αντίστοιχα».

Πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου Β' 17 - 19 & Ρηγίλλης - Αθήνα, τηλ.: 210 9242111. Διάρκεια εκθέσεων: 31 Οκτωβρίου 2012 - 13 Ιανουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 - 22.00, Δευτέρα: κλειστά.

Προτεινόμενα για εσάς