Μια εικαστική αλήθεια που δεν υπάρχει

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:19
UPD:28/11/2012 16:49

Ο Γιώργος Κακουλίδης, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Η αλήθεια που δεν υπάρχει» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 9 Δεκεμβρίου.

A- A A+

Αναζητώντας την αλήθεια που δεν υπάρχει, μέσα από τη ζωγραφική που προσφέρει έναν άλλο κώδικα επικοινωνίας, ο Γιώργος Κακουλίδης επιχειρεί την εικονογράφηση της τρέλας, στήνοντας έναν αέναο αγχωτικό χορό.

Ο γνωστός για το ποιητικό και συγγραφικό του έργο, Γιώργος Κακουλίδης, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Η αλήθεια που δεν υπάρχει» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο - βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη - πολυδιάστατος εκφραστής της τέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο παππούς μου ήταν γλύπτης, ο πατέρας μου ζωγράφος. Μεταφράζοντας τον πυκνό λόγο τους, βρέθηκα μπροστά σε λέξεις και χρώματα. Από το ένα ατελιέ στο άλλο, μεγάλωσα ανάμεσα σε ζωγράφους και ποιητές. Δεν ζωγραφίζουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για να αλλάξουμε εαυτόν και αλλήλους. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, η ζωγραφική ξεπέφτει και γίνεται διακοσμητική».

Στον ρευστό κόσμο της τρέλας

O Γιώργος Κακουλίδης.

Γι' αυτήν την πέμπτη ατομική του έκθεση ζωγραφικής, που περιλαμβάνει 25 έργα διαφορετικών διαστάσεων, με λάδι και ακρυλικά χρώματα, ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Βάσσος σημειώνει στον πρόλογό του: «Ο ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης δεν τσαλαβουτάει σε μια δήθεν λόγια παράδοση. Η ανάγκη του να αποδώσει εκφραστικά ή να εκφράσει ζωγραφικά τον κόσμο των ειδώλων του αποτελεί την αποκλειστική αφετηρία της εικαστικής του πράξης.

Δεν διακατέχεται από το άγχος της πρωτοπορίας, χωρίς, παράλληλα, να αγωνιά να ενταχθεί σε κάποια ζωγραφική παράδοση. Αποστρέφεται τη «λογιοσύνη», ούτε, όμως, μπορεί να επικαλεστεί κάποια επίφαση λαϊκότητας. Αυτό που σίγουρα κάνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό: μας κλείνει το μάτι, εκθέτει το σύμπαν του, εκφράζει συναίσθημα.

Η θεματολογία του είναι ξεκάθαρη. Με απόλυτη ευγένεια και ασύλληπτη ευαισθησία και τρυφερότητα προσεγγίζει τον κόσμο της τρέλας. Απόκοσμες υβριδικές μορφές διατρέχουν το σύνολο του έργου του, συνθέτοντας έναν αέναο αγχωτικό χορό, που δεν στερείται έντασης και πάθους, αλλά ούτε και φρίκης.

Μοιάζει με ανθρωποκεντρικό ζωγράφο, ωστόσο η τεχνική του παραπέμπει ξεκάθαρα στις αναζητήσεις της αφηρημένης τέχνης. Οι μορφές των ηρώων του εμφανίζονται ως οι απόλυτοι πρωταγωνιστές των συνθέσεων, μα δεν παύουν να διεκδικούν δυναμικά και αγχωτικά τη θέση τους στο ζωγραφικό τους σύμπαν, εντείνοντας την αίσθηση ρευστότητας και αγωνίας, που διατρέχει το έργο του.

Επιχειρεί την εικονογράφηση της ίδιας της τρέλας, ως μια καταγραφή δημιουργικών και δραματικών αντιθέσεων, ως μια αντιπαράθεση εκρηκτικών και ανταγωνιστικών χρωματικών συνόλων, που δεν διαθέτουν σημεία φυγής και χαλάρωσης».

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Εκθεσιακός χώρος πρώτου ορόφου, Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418 550. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 18:00 - 22:00.

Προτεινόμενα για εσάς