Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο μέσα από ένα multimedia θεατρικό όνειρο, ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός εικαστικός και σκηνοθέτης Ουίλλιαμ Κέντριτζ, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για να παρουσιάσει τη νέα του παράσταση.
Σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, που ξεκινά από τον μύθο του Περσέα για να καταλήξει στον Αϊνστάιν, η «όπερα δωματίου» του Ουίλιαμ Κέντριτζ, «Refuse the hour», παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από σήμερα - στις 8.30 το βράδυ- έως και τις 25 Νοεμβρίου.
Συγκλονισμένος - από την παιδική του ηλικία- από τον μύθο του Περσέα και της Μέδουσας, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή και, ξεκινώντας από αυτόν, καταλήγει στην έννοια του χωροχρόνου και τις μαύρες τρύπες.
Κυνηγά τον πανδαμάτορα χρόνο, δημιουργώντας ένα θέαμα φιλοσοφικής αναζήτησης, στο οποίο δεκατρείς χορευτές, μουσικοί, περφόρμερ και τραγουδιστές τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στα όρια της επιστήμης, της οντολογίας και της κοσμολογίας, συνδυάζοντας την περφόρμανς, το θεατρικό αναλόγιο, την όπερα, τον σύγχρονο χορό, την εικαστική εγκατάσταση και τις βιντεοπροβολές, υπό τους ήχους του συνθέτη Φίλιπ Μίλλερ και τη χορογραφία της Ντάντα Μασίλο.
Μια ιδιοφυΐα της σύγχρονης τέχνης
Γεννημένος το 1955, στο Γιοχάνεσμπουργκ, από εύπορη οικογένεια, ο Ουίλλιαμ Κέντριτζ είναι γιος του διεθνούς φήμης δικηγόρου Σίντνεϋ Κέντριτζ, συνεργάτη του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των θυμάτων του απαρτχάιντ. Και ο ίδιος, στα έργα του, αντιμετωπίζει το απαρτχάιντ, την αποικιοκρατία και τον αντίκτυπο του συλλογικού τραύματος στην προσωπικότητα του ατόμου με χιούμορ, λυρισμό και καθαρή πολιτική σκέψη.
Η πρώτη του επιθυμία ήταν να γίνει ηθοποιός, αλλά σύντομα άλλαξε γνώμη, παρά τις σπουδές του στην περίφημη δραματική σχολή του Jacques Lecoq στο Παρίσι, αφού όπως έχει δηλώσει: «Ευτυχώς, συνειδητοποίησα εγκαίρως ότι ήμουν τόσο κακός ηθοποιός, που θα έκανα μόνο για έναν ερασιτεχνικό θίασο ή ένα πολύ ανεκτικό κοινό. Έτσι, περιορίστηκα στον ρόλο του καλλιτέχνη».
Τα χειροποίητα σχέδια του με κάρβουνο, με τα οποία έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο, από τις μετα - εξπρεσιονιστικές μικρού μήκους ταινίες κινούμενων σχεδίων, με την «πρωτόγονη τεχνική» του, που ο ίδιος τη χαρακτηρίζει «ένα animation της εποχής των σπηλαίων», είναι περιζήτητα παγκοσμίως.
Έχει κάνει περίφημες παραστάσεις και οι εικαστικές του εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία και αίθουσες τέχνης σε όλο τον κόσμο, χαρίζοντας του σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Carnegie Medal (2004) και το Kyoto Prize (2010) για τη συμβολή του στην τέχνη και τη φιλοσοφία.
Έχει εκλεγεί επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και ονομάστηκε τιμής ένεκεν Διδάκτορας Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, μετά την παράσταση, θα διεξαχθεί συζήτηση του κοινού με τον δημιουργό του έργου, τη χορογράφο και τον συνθέτη, στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της παράστασης. Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ.
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Χορού, θα πραγματοποιηθεί workshop χορού από τη χορογράφο του έργου, Ντάντα Μασίλο. Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.
Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη - κείμενα: William Kentridge, μουσική: Philip Miller, χορογραφία: Dada Masilo, κατασκευή και επεξεργασία βίντεο: Catherine Meyburgh, δραματουργία: Peter Galison, σκηνογραφία: Sabine Theunissen, επιμέλεια κίνησης: Luc de Wit, σχεδιασμός κοστουμιών: Greta Goiris, σχεδιασμός μηχανών: Christoff Wolmarans - Louis Olivier - Jonas Lundquist, σχεδιασμός φωτισμών: Urs Schoenebaum, μουσική διεύθυνση - ενορχήστρωση: Adam Howard. Ερμηνεύουν: William Kentridge, Dada Masilo (χορός), Donatienne Michel-Dansac (σοπράνο και harmonium), Ann Masina (φωνή), Joanna Dudley (φωνή), Bahm Ntabeni (ηθοποιός και τραγούδι), Thato Motlhaolwa (ηθοποιός), Adam Howard (τρομπέτα και φλικόρνο), Philip Miller (πλήκτρα), Tlale Makhene (κρουστά), Waldo Alexander (βιολί), Dan Selsick (τρομπόνι), Vincenzo Pasquariello (πιάνο), Thobeka Thukane (τούμπα).
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Aνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.