Εικαστικά πεδία οραμάτων και αόρατων τόπων μνήμης

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 18:55

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ) παρουσιάζει την έκθεση «Τόποι της μνήμης - Πεδία οραμάτων», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

A- A A+

Οι βιωμένες μνήμες των πόλεων, η φαντασίωση της παρελθοντικής ζωής τους και η προβολή των μελλοντικών προσδοκιών τους ξεπροβάλλουν σε ένα σύνθετο εικαστικό τοπίο, προτάσσοντας τα δικά τους οραματικά πεδία.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Φεστιβάλ αοράτων πόλεων. Μια κοσμογραφία» και των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ) παρουσιάζει την έκθεση «Τόποι της μνήμης - Πεδία οραμάτων», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Με τη συμμετοχή Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η έκθεση περιλαμβάνει 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις, παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη ή το Βελιγράδι και επιχειρείται η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου, μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων, ιζημάτων και αποκαλύψεων και η ίδια η πόλη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό τοπίο.

Σε τόπους υπαρκτούς ή επινοημένους

Η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα, ως επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει: «Ο χρόνος και η ανθρώπινη δράση αλλάζουν την εικόνα των τόπων. Η πράξη της ενθύμησης, όπως πάντα, επενεργεί παραμορφωτικά στο υπαρκτό αστικό τοπίο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παλαιότερα στρώματα εικόνων, χρήσεων και βιωμάτων, αναδιατάσσοντας τη σήμανση του τόπου με κριτήρια συναισθήματος.

Οι τόποι δεν έχουν πάντα ρεαλιστικές αναφορές. Μπορεί να είναι φανταστικές επινοήσεις, ανακλήσεις από το παρελθόν μορφών αστικής ζωής που έχουν εκλείψει, σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις, τόποι που προσελκύουν, αλλά και απωθούν τους διερχόμενους, συστήνοντας εναλλακτικά δίκτυα σχέσεων.

Συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες, ρεαλιστικές καταγραφές, φανταστικές αρχιτεκτονικές συλλήψεις, εικονικά, ηχητικά και λεκτικά τεκμήρια ενός γοργά μεταβαλλόμενου αστικού τοπίου, ψηφιακές δυστοπίες και εφιαλτικές ζωγραφιές ξεδιπλώνουν το παλίμψηστο της βιωμένης μνήμης και τα ίχνη που άφησαν οι διελεύσεις των σωμάτων ανάμεσα σε τόπους υπαρκτούς ή επινοημένους. Τόπους - αντικείμενα προσωπικής διεκδίκησης, ανάκλησης και επιθυμίας, ανασυρμένους από τη λήθη, λόγω συνειδητής επιλογής και συστηματικής έρευνας ή τυχαίας ανακάλυψης.

Ο εντοπισμός τους εμψυχώνει παρεμβατικές συλλογικότητες που επιχειρούν να ορίσουν εκ νέου το νόημα της κρισιμότητας, του επείγοντος και της δημιουργικότητας στη σημερινή αντιφατική και παράδοξη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας».

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Nancy Atakan, Yevgeniy Fiks, Genco Gulan, Vladan Jeremić - Rena Rädle, Vladimir Miladinovic, Milos Tomic, Richard Whitlock, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρης Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος.

Παράλληλες δράσεις

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα workshop στο stop motion filming από τον καλλιτέχνη Milos Tomic, την παρουσίαση του έργου της Nancy Atakan και του Στέφανου Τσιβόπουλου και μία σειρά εκπαιδευτικών και γενικών ξεναγήσεων, μεταξύ των οποίων η προπαρουσίαση της έκθεσης από την επιμελήτρια και τους καλλιτέχνες, την ημέρα των εγκαινίων στις 12 το μεσημέρι, και οι 2 ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 12 και στη 1 το μεσημέρι, ως μέρος των δράσεων «Τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς» του περιοδικού parallaxi και της ομάδας «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», με δωρεάν είσοδο.

Πληροφορίες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1 - Λιμάνι, τηλ.: 2310 593270 και 2310 546683. Διάρκεια έκθεσης: 21 Δεκεμβρίου 2012 - 24 Φεβρουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10:00 - 18:00. Επικοινωνία για ραντεβού εκπαιδευτικών προγραμμάτων: τηλ.: 2310 589222 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 - 17:00).

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV