Το ποσό - ρεκόρ των 300.000 ευρώ άγγιξε στην πρώτη δημοπρασία του νέου έτους στην αγορά Τσουκίτζι του Τόκιο... όχι ένα σπάνιο διαμάντι, αλλά ένας κυανόπτερος τόνος βάρους 342 κιλών.
Το γιγαντιαίο ψάρι κατέρριψε το ρεκόρ που κρατούσε επί δέκα χρόνια ένας άλλος τόνος, βάρους 200 κιλών, ο οποίος είχε πωληθεί προς 185.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης αγοράς αλιευμάτων στον κόσμο δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. «Ήταν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ψάρι», είπε ο εκπρόσωπος της αγοράς Τσουκίτζι Γιούτακα Χασεγκάουα. «Όμως όλοι μας εκπλαγήκαμε με την τιμή».
Το ψάρι θα γευτούν οι πελάτες δύο εστιατορίων, ενός στο Τόκιο και ενός στο Χονγκ Κονγκ, που μοιράστηκαν και το κόστος του. Πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να το πουλήσουν ακόμη και προς 870 ευρώ το κιλό!
Αυξάνεται η ζήτηση
Η είδηση μπορεί εντυπωσιάζει, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί προβληματισμό στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφού το ψάρι αυτό θεωρείται απειλούμενο είδος και καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωσή του. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας επαναβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η όρεξη των Ασιατών για κυανόπτερο τόνο έχει... ανοίξει για τα καλά, παρότι το είδος διατρέχει άμεσο κίνδυνο αφανισμού.
Η Ιαπωνία καταναλώνει περίπου το 80% του συγκεκριμένου είδους που απαντάται στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η χώρα δέχεται επικρίσεις ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, προσπαθεί να καταπνίξει κάθε διεθνή προσπάθεια για μείωση των ποσοστώσεων αλίευσης ή ακόμη και για απαγόρευση του εμπορίου κυανόπτερου τόνου.
Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. «Το έθιμο της κατανάλωσης ωμού ψαριού εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ένας εξ αυτών. «Συνεπώς δεν βρισκόμαστε πια στην εποχή, κατά την οποία η Ιαπωνία κατανάλωνε το σύνολο των περιορισμένων αποθεμάτων τόνου».
WWF: προειδοποιεί για εξαφάνιση σε διάστημα τριών ετών
Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν το επόμενο διάστημα ασιατικά εστιατόρια ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους για να καταρρίψουν άλλο ένα τέτοιο, αμφιλεγόμενο ρεκόρ.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η αρμόδια διεθνής επιτροπή συμφώνησε σε μείωση των ποσοστώσεων αλίευσης κυανόπτερου τόνου στη Μεσόγειο και στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό στους 12.900, κατά μόλις 600 τόνους. Περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να σωθεί το είδος, με τη WWF να προειδοποιεί ακόμη και για αφανισμό του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.