Τουρκία: «Aπειλούμενα» πάνω από τα μισά είδη πτηνών;

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 12:21
A- A A+

Τις προηγούμενες ημέρες, οι μαζικοί θάνατοι πτηνών ανά τον κόσμο προκάλεσαν έκπληξη και προβληματισμό. Η περιοχή Καρατζάμπεη στην τουρκική επαρχία της Προύσας ήταν μία από τις περιοχές όπου ντόπιοι βρήκαν εκατοντάδες νεκρά πτηνά. Επιστήμονες έδωσαν λογικές εξηγήσεις για καθένα από αυτά τα περιστατικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για συμπτώσεις, όμως για τα πτηνά της Τουρκίας τουλάχιστον, η απειλή φαίνεται πως είναι πραγματική.

Σύμφωνα με ερευνητή του Πανεπιστημίου Χατζέτεπε της Άγκυρας, από τα 437 κοινά είδη πτηνών στη χώρα, τα μισά και πλέον απειλούνται. «Οι πληθυσμοί 95 από τα είδη αυτά θα μειωθούν σημαντικά, ενώ 101 αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο εξαφάνισης», λέει ο Ιλχαμί Κιζίρογλου, επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ερευνών γύρω από τα Πτηνά.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολία», ο Κιζίρογλου δήλωσε ότι άλλα 65 είδη πτηνών «απαντώνται σπάνια» καθώς δεν αναπαράγονται πλέον στη χώρα. Κάποια από αυτά μάλιστα θεωρούνται ήδη αφανισμένα, κατά τον καθηγητή, που συμπληρώνει ότι ο συνολικός αριθμός των πτηνών στη χώρα έχει μειωθεί κατά το ήμιση μέσα σε μόλις είκοσι χρόνια.

Οι μεγαλύτερες απειλές για τα πτηνά της Τουρκίας είναι τα ακατάλληλα αρδευτικά έργα στις καλλιέργειες και τα υδροηλεκτρικά φράγματα που πληθαίνουν διαρκώς. «Ένα στα επτά [απειλούμενα] κεφαλούδια στην Ευρώπη ζουν στην Τουρκία», λέει ο Κιζίρογλου. «Το είδος αυτό ωστόσο κινδυνεύει εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων και της μείωσης της στάθμης των υδάτων της Λίμνης Μπουρντούρ, όπου ζουν».

Ευάλωτα πολλά είδη πτηνών και αμφιβίων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WWF, τα αποδημητικά πτηνά καθώς και όσα ζουν σε βουνά, νησιά και υδροβιότοπους και βέβαια σε Αρκτική και Ανταρκτική είναι τα κατεξοχήν ευάλωτα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επειδή μπορούν να ζήσουν υπό ορισμένες συνθήκες και δεν είναι ευπροσάρμοστα. Τα πλέον ανθεκτικά, αντιθέτως, είναι αυτά που μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, καθώς οι μεταβολές του καιρού γίνονται αισθητές στο φυσικό τους περιβάλλον.

Και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης πάντως προειδοποίησε πρόσφατα ότι έως και 35% των ειδών πτηνών, 52% των αμφιβίων και 71% των κοραλλιών έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ευάλωτα στις «ορέξεις» του καιρού. Ελπίδα για τη διάσωσή τους γεννά το γεγονός ότι πολλές προσπάθειες διατήρησης δείχνουν να αποφέρουν καρπούς, παρότι οι οργανώσεις παραδέχονται ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή