Ανυποχώρητος ο Μουμπάρακ

Στους δρόμους χιλιάδες Αιγύπτιοι
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 14:53
UPD:21:37
REUTERS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν για έβδομη συνεχή ημέρα στους δρόμους του Καΐρου, υπό το άγρυπνο μάτι του στρατού, αλλά και της αστυνομίας που επιστρατεύτηκε εκ νέου για την επαναφορά της τάξης.

Η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που με εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ παρατείνεται και σήμερα, μετατίθεται μία ώρα νωρίτερα, στις 15.00, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τις ογκώδεις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές, που διαμηνύουν ότι θα μείνουν στους δρόμους μέχρι να ανατραπεί το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου, για σήμερα έχουν κηρύξει γενική απεργία και αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

REUTERS

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν νόμιμες τις διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού, που διαδηλώνει εδώ και μια εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, αναφέρουν σε επίσημη ανακοίνωση τους.

«Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνική μορφή διασφαλίζεται για όλους», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και η κρατική τηλεόραση.

Πάντως, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε, κίνηση που θεωρείται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μη λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.

Εξάλλου, συνεχίζονται τα κρούσματα λεηλασιών και η ανομία. Ομάδες αγνώστων εισέβαλαν σε αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα, μερικά από τα οποία εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές. Αγνωστοι εισέβαλαν και σε αποθήκη στο μουσείο Καντάρα κοντά στην πόλη Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.

Κινητοποιείται ο ΕλΜπαραντέι

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δείχνει να ενώνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και επιχειρεί άνοιγμα στον πανίσχυρο στρατό.

Στήριξη στο νομπελίστα Ειρήνης προσέφερε σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία επισήμως είναι εκτός νόμου. «Ετοιμαζόμαστε να συζητήσουμε το σχηματισμό μιας ευρείας επιτροπής διαπραγμάτευσης για πολιτικά θέματα με τον δρα ΕλΜπαραντέι, η οποία θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το στρατό», δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος της ισλαμιστικής παράταξης.

Ο ΕλΜπαραντέι έφθασε χθες τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από πλήθος διαδηλωτών και διεμήνυσε: «Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω […] Έχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα. Το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο».

Προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Μουμπάρακ

Από την πλευρά του ο Μουμπάρακ, θέλοντας να δείξει ότι δεν υποχωρεί στις πιέσεις του λαού, σχημάτισε νέα κυβέρνηση και έδωσε εντολές στο νεοδιορισθέντα Πρωθυπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.

Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι προήχθη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ παραμένει υπουργός Εξωτερικών. O Σαμίρ Μοχάμεντ Ραντουάν διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών. Ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου και είχε επίσης διατελέσει επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, διορίσθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών.

Εξάλλου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε σήμερα νέο αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών, ως αντικαταστάτη του Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος προήχθη το Σάββατο στο αξίωμα του αντιπροέδρου. Νέος επικεφαλής τοποθετήθηκε ο στρατηγός Μουράντ Μοουάφι, πρώην κυβερνήτης του Βορείου Σινά.

Πάντως, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καλώντας «το λαό να συνεχίσει και να συμμετέχει στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο ώστε όλο το καθεστώς --ο πρόεδρος, το κόμμα, οι υπουργοί και το κοινοβούλιο-- να αποχωρήσει από την εξουσία».

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων

Οι ενέργειες που ακολουθεί ο Μουμπάρακ, δεν δείχνουν να ικανοποιούν τη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πλέον παίρνει σαφή θέση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να αρχίσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση αληθινών μεταρρυθμίσεων και να απαντηθούν οι προσδοκίες των πολιτών που έχουν βγει στους δρόμους.

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θα έχει άσχημη κατάληξη, αλλά δεν κάλεσε το Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι, είτε πρόκειται για τον (Αμερικανό) πρόεδρο Ομπάμα, είτε για μένα, δεν λέμε ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη μία ή την άλλη χώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Είναι λογικό να πούμε ότι εδώ υπάρχει επιλογή. Αν επιλεχθεί η καταστολή, θα έχει κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο. Δεν είναι η σωστή επιλογή», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον συμφωνεί με την έκκληση των ΗΠΑ για μία ομαλή μετάβαση σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», δήλωσε χθες σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα η Χίλαρι Κλίντον.

Φόβους ότι τα γεγονότα στην Αίγυπτο απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ξέρουμε φυσικά ότι η Αίγυπτος έχει διαδραματίσει πολύ θετικό ρόλο ιδίως για το Ισραήλ, στις πολλές προσπάθειες για την ειρήνευση, καθώς και σταθεροποιητικό ρόλο», είπε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το Βερολίνο στηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ αναφερόμενη στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ότι είναι κρίσιμης σημασίας να ενεργήσει "έξυπνα" τις προσεχείς ημέρες. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, ακόμη και μέσα στο κλίμα των ημερών.

Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, απηύθυνε έκκληση για μια «ειρηνική μετάβαση» στην Αίγυπτο: «Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μια ειρηνική μετάβαση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερωτηθείς για το είδος της μετάβασης στην οποία αναφέρεται, ο Μούσα απάντησε: «Από τη μία εποχή στην άλλη».

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα

Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, διευκρινίζοντας ότι ήταν έξι κι όχι πέντε άτομα, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν μια κάμερα από το προσωπικό του δικτύου, το οποίο μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του με έκτακτο δελτίο στο αραβικό του δίκτυο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα την απελευθέρωση των συλληφθέντων δημοσιογράφων του δικτύου και είχε εκφράσει ανησυχία για την απαγόρευση της λειτουργίας του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο.

«Μας ανησυχεί το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στην Αίγυπτο και η σύλληψη των ανταποκριτών του. Η Αίγυπτος πρέπει να είναι ανοιχτή και οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π.Τζ. Κρόουλι σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή