Την Τρίτη ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Αιγύπτου, που επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην αφρικανική χώρα.
Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσουν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Τρίτη στις 9 π.μ.
Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει του πρώτου αεροσκάφους που θα αναχωρήσει.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν έφτασε τους 200.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Τσιόκας έκανε έκκληση για την άμεση ανταπόκριση των ελληνικών αρχών για την αποστολή αεροπλάνων, «αλλιώς κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας αναλαμβάνει με δική της ευθύνη να μεταφέρει τους παροίκους στο αεροδρόμιο.
Την ίδια ώρα και ενώ συνωστισμός επικρατεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, με χιλιάδες ξένους υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από το Κάιρο, δέκα Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν στην Αίγυπτο περιμένουν να επιβιβαστούν στον τερματικό σταθμό 4 και να μεταφερθούν με ιδιωτική πτήση αμερικανικών αερογραμμών στη Λάρνακα, ύστερα από συνεννόηση που είχε η κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο με τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές.
Στην παροικία του Καΐρου, λιγότεροι είναι οι ομογενείς που ανησυχούν. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής δήλωσε ότι προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.
Τα γραφεία και των δύο ελληνικών κοινοτήτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παραμένουν ανοικτά, στο πλαίσιο των ωρών που επιτρέπει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει για τους παροίκους.
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες
Η Πρεσβεία και τα Προξενεία είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητές μας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, όλοι είναι καλά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας, οι Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 2.500.
Σε συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος, με αφορμή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την κατάσταση των Ελλήνων εκεί, σημείωσε ότι η κοινότητα του Καΐρου, που είναι η πολυπληθέστερη, έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει εκδηλωθεί επιθυμία για επαναπατρισμό μέχρι αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν μία ομάδα Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στο Κάιρο, στους οποίους θα μεταφέρουμε εφόδια και εξετάζουμε τρόπους να εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Στην Αλεξάνδρεια, πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας, έχουμε Έλληνες οι οποίοι έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν και γι αυτό το λόγο από χθες ενεργοποιήσαμε το σχεδιασμό επαναπατρισμού που υπήρχε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους, στην Αλεξάνδρεια, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες με γκρουπ αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, απάντησε ότι «είμαστε σε επαφή με τουριστικούς φορείς και εδώ στην Ελλάδα και δεν έχουμε κάποια αναφορά για πρόβλημα άλλων Ελλήνων».
Για το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας διευκρίνισε ότι δεν είναι κλειστό, αλλά ότι δεν έχει πτήσεις προς Ελλάδα, γι’ αυτό το λόγο και θα κάνουμε εμείς αυτήν την αποστολή.
Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εξελίξεων στην Αίγυπτο, εξέφρασε «ανησυχία» και το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για «σταθερότητα» στην «παραδοσιακά φίλη» χώρα.
Τόνισε επίσης την καθοριστική σημασία που έχει η Αίγυπτος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για τη διαχείριση του Μεσανατολικού, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της.
«Πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική κρίση και η εκτίμησή μας είναι ότι η λύση θα προέλθει μέσα από την ίδια την Αίγυπτο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες από το εξωτερικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας μετέχει και η Ελλάδα με δικές της επαφές, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Επανέλαβε ωστόσο ότι «για να είναι βιώσιμη μία τέτοια διέξοδος θα πρέπει να προέλθει μέσα από την ίδια την Αίγυπτο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ