Γαλλία: Μαθητές κάνουν πειράματα με μεταλλαγμένα βακτήρια

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 16:47
A- A A+

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, οι Γάλλοι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης μαθαίνουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου να τροποποιούν το γενετικό υλικό βακτηρίων χρησιμοποιώντας πλασμίδια.

Από τις αρχές του σχολικού έτους ωστόσο, ανάλογα πειράματα καλούνται να πραγματοποιούν - στο πλαίσιο μαθήματος επιλογής- ακόμη και παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στη Γαλλία.

Στα πειράματα, βακτήρια E. Coli τροποποιούνται γενετικά ώστε να καθίστανται ανθεκτικά στην Αμπικιλίνη. «Θα απευθύνουμε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να επιβάλει μορατόριουμ έως ότου διεξαχθεί ολοκληρωμένη συζήτηση επί του θέματος», προειδοποίησε η Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης γύρω από τη Γενετική Μηχανική (CRIIGEN), στην πόλη Καέν. «Πιστεύουμε ότι τέτοιο υλικό δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια μαθητών προτού εκείνοι εισαχθούν στο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί.

Η επιτροπή, όπως και άλλοι οργανισμοί και φορείς, φοβούνται ότι οι πειραματισμοί με τέτοιο υλικό από εφήβους ενέχουν κίνδυνο εξάπλωσης «μεταλλαγμένων» οργανισμών εκτός του εργαστηριακού περιβάλλοντος καθώς και παραβιάσεων των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών.

Όπως εξήγησε πάντως ο υπουργός Παιδείας της χώρας Λυκ Σατέλ, μιλώντας στο Nature, εναπόκειται στα ίδια τα σχολεία να επιλέξουν πόσες ώρες θα περνούν οι μαθητές στα εργαστήρια κάθε εβδομάδα. Παράλληλα ωστόσο, τα σχολεία υποχρεούνται να τους προετοιμάζουν κατάλληλα για τα πειράματα που θα καλούνται να εκτελέσουν ώστε να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, στα 18 τους. Σημειώνεται ότι για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης, τα εργαστήρια αποτελούν το 20% της βαθμολογίας.

Η Ένωση Καθηγητών Βιολογίας και Γεωλογίας της Λιόν απορρίπτει τις ενστάσεις, λέγοντας πως ούτως ή άλλως τα εργαστήρια είναι προαιρετικά και ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που τα περιλαμβάνουν τελικά στο πρόγραμμά τους. Πάντως και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Ένωσης αναγνωρίζει ότι οι έφηβοι μαθητές «ίσως δεν γνωρίζουν τους κινδύνους όταν πειραματίζονται με τέτοιο υλικό»..

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Εθνική Ένωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Γαλλίας, η γενική γραμματέας της οποίας Βαλερί Σιπαϊμαλανί, δήλωσε ότι η διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων από 15χρονους μαθητές είναι ακίνδυνη, «αρκεί να εφαρμόζονται οι κανονισμοί ασφαλείας». Όπως προσθέτει όμως, τέτοια μαθήματα δεν πραγματοποιούνται ούτε στο δικό της σχολείο καθώς δεν αποτελούν προτεραιότητα, ενώ και ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή