Παρέμβαση Γκιουλ για την κρίση στα κατεχόμενα

Επίδειξη δύναμης από την Αγκυρα με την αντικατάσταση του «πρέσβη» της στο ψευδοκράτος
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 11:29
UPD:13:57

Για επικείμενη παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Αγκυρας και Τουρκοκυπρίων, κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

A- A A+

Για επικείμενη παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Αγκυρας και Τουρκοκυπρίων, κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, o Γκιουλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και το «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ιρσέν Κιουτσιούκ, ενώ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων.

Στα πρωτοσέλιδα των σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων πρώτη είδηση είναι αυτή που αφορά τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Τουρκίας στα κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν και την αντικατάστασή του από τον επικεφαλής της Επιτροπής Βοήθειας που εδρεύει στην τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Ακτσά «θα αναπληρώνει προσωρινά τον "πρέσβη"».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», όμως, παρομοιάζει το «διορισμό» του Ακτσά με «λάδι στη φωτιά», καθώς όπως επισημαίνει, ο Ακτσά ήταν ο αρχιτέκτονας της δέσμης οικονομικών μέτρων που ξεσήκωσε τους Τουρκοκυπρίους.

Η «Κίπρις» γράφει ότι η απόφαση για «ανάκληση» του κ. Τουρκμέν ελήφθη μετά την ανακοίνωση για το δεύτερο συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου και αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα συντεχνιών, οι οποίες χαρακτηρίζουν το «διορισμό» ως εκφοβισμό.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογαν για κλιμάκωση της κρίσης και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ακτσά στο περιοδικό «Φορτούν», οι οποίες στρέφονταν κατά των Τουρκοκυπρίων.

Η «Αφρίκα» γράφει ότι «ο Ακτσά είναι ανεπιθύμητο άτομο για τους Τουρκοκύπριους και όλοι περίμεναν τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία» .

Από την πλευρά της, η «Χαμπερνάρ» τονίζει πως με το «διορισμό Ακτσά, η Αγκυρα ήθελε να αποδείξει το ποιος είναι το αφεντικό».

«Έφυγε ο πρέσβης, ήλθε ο νομάρχης», γράφει η «Κίπρισλι» και διερωτάται «τί διαφορά έχει η στάση της Τουρκίας με αυτήν των Ελληνοκυπρίων, που αποκαλούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ψευδοκράτος».

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει ο Τσιτσέκ

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τούρκος υπουργός, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ότι η αντικατάσταση Τουρκμέν δεν έχει σχέση με την κρίση στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, κάνοντας μάλιστα λόγο για αλλαγή ρουτίνας.

Απαντώντας στην κριτική που του άσκησαν από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου και ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1932731 , ο κ. Τσιτσέκ παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Τώρα δυσανασχετούν, αλλά ας μην μας προσέβαλλαν ... Μάλλον ο κ. Έρογλου δεν είδε ότι στη διαδήλωση δεν υπήρχε σημεία της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας, αλλά η ελληνοκυπριακή σημαία». «Εύχομαι», πρόσθεσε, «στη διαδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαρτίου να πάνε με σημαίες της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ"».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν προσπαθεί να επιβάλλει κάτι, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», «τα οποία ορίζουν πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Τουρκίας».

«Σκάνδαλο», λέει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Διαφορετική, όμως, είναι η γνώμη του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την αντικατάσταση Τουρκμέν: «Τι θα πει αντικατάσταση; Όταν ανακαλείτε κάποιον πού τον μεταθέτετε; Προφανώς στην κεντρική υπηρεσία. Το γνωρίζει αυτό το υπουργείο Εξωτερικών; Κι αυτό όμως για να καλοπιάσει την κυβέρνηση, είπε δεν είναι ανάκληση. Αφού δεν είναι ανάκληση τι συνέβη μέσα σε έξι μήνες και τον αλλάζετε; Ας κάνουν τότε μία δήλωση οι εκπρόσωποι του υπουργείου εξωτερικών ή ο κ. Νταβούτογλου και ας πουν ότι τέτοια παραδείγματα είναι πολλά στην ιστορία του υπουργείου και ότι εμείς διορίζουμε κάποιον πρεσβευτή και μετά τον αλλάζουμε όχι σε έξι, αλλά και σε τρεις μήνες. Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα; Όχι».

Τέλος, με δήλωσή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τούρκος πρέσβης ε.τ. και νυν αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οσμάν Κορούτουρκ υποστηρίζει ότι ο τρόπος της αντικατάστασης αποτελεί παραβίαση των αρχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι «σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρεσβευτής, επιτετραμμένος αναλαμβάνει ο πιο υψηλόβαθμος διπλωματικός στην πρεσβεία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή