Ιαπωνία: Ανέστειλαν το κυνήγι φαλαινών λόγω «Ποιμένα»

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 11:10

Ο «Ποιμένας των Θαλασσών» ανακοίνωσε ότι ένα από τα σκάφη του παρεμπόδιζε την κεντρική ράμπα ανεφοδιασμού του ιαπωνικού πλοίου, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να μην μπορούν να μεταφέρουν σε αυτό τις νεκρές φάλαινες.

A- A A+

Η Ιαπωνία ανέστειλε το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική λόγω των ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Sea Shepherd" («Ποιμένας των Θαλασσών»), οι οποίοι κατεδίωκαν το πλοίο ανεφοδιασμού του στόλου τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκπρόσωπος της αρμόδιας ιαπωνικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση φαλαινοθηρίας διακόπηκε «προς το παρόν» τουλάχιστον, καθώς επικρατεί ανησυχία για την ασφάλεια των ιαπωνικών πληρωμάτων. «Θέτοντας την ασφάλεια ως προτεραιότητα, ο στόλος διέκοψε την επιστημονική φαλαινοθηρία για τώρα», δήλωσε ο Τάτσουγια Νακαόκου. «Εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή τι θα πράξουμε στη συνέχεια».

Υπενθυμίζεται ότι, παρότι η εμπορική φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί εδώ και 25 χρόνια, οι Ιάπωνες την συνεχίζουν επικαλούμενοι επιστημονικούς σκοπούς, παρότι δεν κρύβουν ότι το κρέας των φαλαινών συχνά καταλήγει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις ιχθυαγορές. Ισλανδοί και Νορβηγοί εξακολουθούν και εκείνοι να κυνηγούν φάλαινες σε εμπορική κλίμακα. Ο ιαπωνικός στόλος αποτελείται από τέσσερα πλοία με πλήρωμα 180 μελών. Σκοπός τους: κατά τη χειμερινή περίοδο να θανατώνουν περίπου 850 φάλαινες στα νερά της Ανταρκτικής.

Ο «Ποιμένας των Θαλασσών» ανακοίνωσε ότι ένα από τα σκάφη του παρεμπόδιζε την κεντρική ράμπα ανεφοδιασμού του ιαπωνικού πλοίου, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να μην μπορούν να μεταφέρουν σε αυτό τις νεκρές φάλαινες. «Κάθε φάλαινα που διασώζεται αποτελεί μια νίκη για εμάς, οπότε επιτύχαμε πολλές νίκες εδώ φέτος», δήλωσε ο καπετάνιος του «Ποιμένα» Πολ Ουότσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή