Σειρά επαφών με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (στις 19:30 -ώρα Ελλάδος).
Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου άρχισε με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εκφράστηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στους δημοσιογράφους.
Στηρίζει επίσης το συνολικό πακέτο λύσης για την υπέρβαση της κρίσης που θα βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, συζητήθηκε επίσης και ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα.
Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς και με τους δύο προέδρους του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ και Κλάουντια Ροτ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Σε δηλώσεις του εν όψει της συνάντησης ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνάντηση δείγμα της στήριξης που η Γερμανία παρέχει στην Ελλάδα.
«Η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η οποία από την πλευρά της αναλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελευθερωθεί από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε».
Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν ειδικά ως προς το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι η συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του ανεπίσημου Συμβουλίου της ΕΕ στις 11 Μαρτίου: «Υπάρχει δουλειά να γίνει μέχρι τότε αναφορικά με τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από το 2013, για ζητήματα σχετικά με το σημερινό Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ και για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που αποτελεί πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας».
ΝΔ: Αυτονόητη η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Για πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου κάνει λόγο η ΝΔ, κάτι που όπως τονίζει, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και την ανάγκη διαβουλεύσεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.
Οπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης, «η ΝΔ σταθερά και ξεκάθαρα υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης».
«Θεωρούμε αυτονόητη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν και λόγοι ισότιμης αντιμετώπισης σε σχέση με την Ιρλανδία», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, καθώς όπως επεσήμανε η επιμήκυνση έχει αποφασιστεί από τις 28 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε ακόμη πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει επίσης ταχθεί υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου ενώ έχει ζητήσει και τη μείωση του επιτοκίου.
Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ζητεί ο ΣΥΝ
«Η απάντηση στον Πρωθυπουργό που, χωρίς καμία νομιμοποίηση προωθεί από κοινού με την κ. Μέρκελ τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και την ολοσχερή διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, είναι η μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση», σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βίτσας, η λύση βρίσκεται στη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα από τη διαγραφή ενός μέρους του και την υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, που θα προστατεύει την εργασία και θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου.