H Γαλλία αναγνώρισε πολιτικά τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 12:40
UPD:17:22
A- A A+

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στη Βεγγάζη και θα δεχθεί απεσταλμένο στο Παρίσι.

«Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Αλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε ότι τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών «έγκυροι συνομιλητές».

«Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο (Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ) Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους για να το επιτύχουμε αυτό. Εξετάζουμε ένα φάσμα επιλογών και προσβλέπουμε στη συζήτηση αυτών με τον (Γάλλο) πρόεδρο Σαρκοζί και τους άλλους εταίρους στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» αναγνώρισης του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μόνης νόμιμης αρχής της Λιβύης.

«Δεν αναγνωρίζουμε μια κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ένα κράτος», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ενός συμβουλίου αντικαθεστωτικών στο διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.

Το Βερολίνο αναγνωρίζει το λιβυκό μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο «ως κάποιον που μιλάει εξ ονόματος μερών του πληθυσμού», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή