Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 13:07

A- A A+

H Μίλητος, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας, που βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας, αναβιώνει στο σύνολό της, στη νέα προβολή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, με αφορμή τον εορτασμό των 13 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η προβολή της παραγωγής «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο» εντάσσεται στο πρόγραμμα προβολών της «Θόλου» και παρουσιάζει τη χερσόνησο και την πόλη της Μιλήτου, όπως ήταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την εικονική πόλη και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα δημόσια κτήριά της: Tην πύλη στο Λιμάνι των Λεόντων, το ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα, την Ιωνική Στοά, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, τις Θέρμες, το Στάδιο, το Βουλευτήριο, το Θέατρο, ακόμη και τις δύο μεγάλες Αγορές, διακρίνοντας ακόμη και τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική των κτηρίων. Επίσης, θα μπορούν να δουν πανοραμικά τον άρτιο πολεοδομικό σχεδιασμό της.

Ειδικότερα, στη νέα παραγωγή «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο»:

- Το σύνολο της πόλης (1360 στρέμματα) είναι επισκέψιμο

- Αναπαρίστανται περίπου 1.992 οικίες (με 10 διαφορετικές παραλλαγές),9 δημόσια κτήρια (εσωτερικό και εξωτερικό) και τα τείχη της πόλης

- Περισσότεροι από 140 άνθρωποι «ζουν» και κινούνται μέσα στην πόλη

- Πάνω από 1.400 δένδρα απαρτίζουν τη χλωρίδα της περιοχής

- Γίνεται πλήρης αναπαράσταση της πανίδας της περιοχής (γλάροι, περιστέρια, κότες, γάτες κ.λπ.) και ρεαλιστική απεικόνιση υφών, φωτισμού και σκιάσεων.

Η νέα παραγωγή πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στηρίζεται σε στερεοσκοπική προβολή και αξιοποιεί το σύνολο της ημισφαιρικής επιφάνειας της «Θόλου», δίνοντας στον απόλυτο βαθμό την αίσθηση της εμβύθισης στο εικονικό περιβάλλον.

Η παραγωγή, στο ειδικό περιβάλλον εμβύθισης της «Θόλου», αξιοποιεί ορισμένα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν πλέον την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο και όχι μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Για παράδειγμα, νέο στοιχείο είναι η ρεαλιστική βλάστηση, η οποία έχει δυναμικά μεταβαλλόμενη συμπεριφορά με βάση τις αντίστοιχες εναλλαγές της φοράς και της έντασης του αέρα στο χώρο. Επίσης η νέα παραγωγή ενσωματώνει μοντέλο δυναμικού υπολογισμού της θέσης του ήλιου ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος τη δεδομένη χρονική στιγμή στο παρελθόν.

Λίγα λόγια για την αρχαία πόλη της Μιλήτου

Η Μίλητος βρισκόταν στη θέση που παλαιότερα κατείχε το χωριό Μπάλατ, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό το 1955. Τα ευρήματα των ανασκαφών, του 16ου αι. π.Χ., ενισχύουν την παράδοση για κρητική παρουσία στην περιοχή. Τη μινωική εγκατάσταση διαδέχτηκε, σχεδόν χωρίς διακοπή, ο μυκηναϊκός οικισμός, ενώ η επανίδρυση της Μιλήτου από Ίωνες αποίκους τοποθετείται γύρω στο 1050 π.Χ.

Την Αρχαϊκή περίοδο, η Μίλητος υπήρξε το κέντρο των σημαντικότερων επιστημονικών ανακαλύψεων. Στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. οι Μιλήσιοι Θαλής, Αναξίμανδρος και Αναξιμένης, αναζητώντας τα πρωταρχικά στοιχεία του κόσμου, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας επιστημονικής, αιτιοκρατικής ερμηνείας, απαλλαγμένης από τις μυθικές γενεαλογίες.

Τα Κλασικά χρόνια, μετά την καταστροφή της πόλης από τους Πέρσες το 494 π.Χ., η Μίλητος πιθανόν συνέχισε να κατοικείται σε αρκετά περιορισμένη κλίμακα. Η επανίδρυση της πόλης όμως έγινε το 479 π.Χ. Ακολουθήθηκε το ιπποδάμειο σύστημα, που πήρε το όνομά του από τον Ιππόδαμο, ο οποίος ήταν από τη Μίλητο και θεωρείται ο θεμελιωτής της πολεοδομίας της κλασικής πόλης. Βέβαια, τόσο η αρχαϊκή όσο και η κλασική πόλη κατά μεγάλο μέρος καλύφθηκαν από τα εντυπωσιακά ελληνιστικά μνημεία.

Η Μίλητος παρέμεινε σημαντικό αστικό και εμπορικό κέντρο της Ιωνίας με τρία λιμάνια: το Λιμάνι της Αθηνάς, του Θεάτρου και των Λεόντων. Τα Ελληνιστικά χρόνια, τα σημαντικότερα οικοδομήματα που χτίστηκαν ήταν το Γυμνάσιο του Ευμένη Β΄ και το Γυμνάσιο του Ευδήμου, το Θέατρο, το Στάδιο, το Βουλευτήριο και η Νότια Αγορά.

Πληροφορίες

«Θόλος»,Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Τετάρτη 13:00, Παρασκευή 18:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00

Προτεινόμενα για εσάς