Καλαμάρια, χταπόδια «παραλύουν» από την ηχορρύπανση

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 11:31

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι η ηχορρύπανση των ωκεανών δεν επηρεάζει μόνο τα δελφίνια ή τις φάλαινες, αλλά ακόμη και τα καλαμάρια και άλλα μαλάκια.

A- A A+

To 2008, 26 δελφίνια βγήκαν στις ακτές της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική Αγγλία, και δεν άργησαν να ξεψυχήσουν. Ήταν το μαζικότερο τέτοιο περιστατικό που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Οι επιστήμονες που το διερεύνησαν, το απέδωσαν σε ναυτική άσκηση, η οποία πραγματοποιείτο στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Τα ηχητικά κύματα των σόναρ, είπαν, ίσως προκάλεσαν προσωρινή κώφωση στα δελφίνια και τα σύγχυσαν οδηγώντας τα στις ακτές.

Τώρα, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι η ηχορρύπανση των ωκεανών δεν επηρεάζει μόνο τα δελφίνια ή τις φάλαινες, αλλά ακόμη και τα καλαμάρια και άλλα μαλάκια. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Frontiers in Ecology and the Environment οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη, ακόμη και η ελάχιστη έκθεση σε ήχους χαμηλής έντασης και συχνότητας, μπορεί να αποσυντονίσει εντελώς τα καλαμάρια, τα χταπόδια ή τις σουπιές.

Τα συμπεράσματα αυτά εμπνέουν ανησυχία, κατά τους ίδιους, καθώς η ναυτιλία, η εμπορική αλιεία και δραστηριότητες όπως η υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου, όλο και εντείνονται με την πάροδο των ετών. «Εάν οι σχετικά χαμηλές συχνότητες και η βραχυπρόθεσμη έκθεση [των κεφαλόποδων στους ήχους] που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη μας, μπορούν να προκαλέσουν τόσο σοβαρό ακουστικό τραύμα, τότε οι επιπτώσεις της συνεχούς ηχορρύπανσης υψηλών συχνοτήτων στους ωκεανούς, είναι ενδεχομένως σοβαρότατη», επισημαίνει ο ερευνητής Μισέλ Αντρέ. Εξάλλου, «για πρώτη φορά παρατηρούμε τις συνέπειες της ηχορρύπανσης σε πλάσματα, που φαινομενικά δεν χρησιμοποιούν τον ήχο».

Για τους σκοπούς των πειραμάτων τους, ο Αντρέ και η ομάδα του εξέθεσαν χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια σε ήχους χαμηλής συχνότητας επί δύο ώρες. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι οι στατοκύστες τους - το σύστημα ακοής που τους επιτρέπει να ισορροπούν στο νερό και καθορίζει προς τα πού και πόσο γρήγορα κινούνται στο νερό- υπέστησαν τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα τα κεφαλόποδα να «παραλύσουν».

Οι ερευνητές μελέτησαν τα μαλάκια όχι μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους στην ηχορρύπανση, αλλά επί τέσσερις ημέρες. Η πρώτη τους αντίδραση ήταν να επιχειρήσουν να διαφύγουν, όμως σύντομα όλα σταμάτησαν να κινούνται. Οι σουπιές κατέληξαν στον πυθμένα της δεξαμενής, ενώ τα χταπόδια και τα καλαμάρια συνέχισαν να επιπλέουν στο ίδιο βάθος, χωρίς όμως να κινούνται.

Χαρακτήρισαν τα συμπεράσματά τους απροσδόκητα, προειδοποιώντας ότι ο θόρυβος που προκαλούν οι άνθρωποι ενδέχεται να επηρεάζει το σύνολο της θαλάσσιας ζωής, γεγονός που όπως λένε, καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της ηχορρύπανσης στους ωκεανούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή