Δεν είναι η πρώτη φορά που η Greenpeace στρέφεται εναντίον του Facebook, ζητώντας του να πάψει να χρησιμοποιεί άνθρακα ως πηγή ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων του. Είναι όμως η πρώτη φορά που η περιβαλλοντική οργάνωση το κάνει... μέσω του κοινωνικού δικτύου και μάλιστα καταρρίπτοντας παγκόσμιο ρεκόρ.
«Έντεκα ώρες μετά την έναρξη της προσπάθειάς τους, δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Facebook σε ολόκληρο τον κόσμο έσπασαν το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα σχόλια σε μία δημοσίευση και μέσα σε 24 ώρες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση. «Οι χρήστες του Facebook ένωσαν την φωνή τους με αυτήν της Greenpeace, απευθύνοντας έκκληση στο γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης να αναρχίσει να τροφοδοτεί τις υπηρεσίες του με ανανεώσιμη ενέργεια αντί για άνθρακα και πυρηνική ενέργεια».
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι χρήστες είχαν αφήσει περισσότερα από 82.000 σχόλια με αποδέκτη το Facebook: «Θέλουμε ένα πράσινο Facebook», «κάντε στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια και ηγηθείτε μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που πασχίζουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην κατανάλωση ενέργειας», «ένας μεγάλος όμιλος όπως το Facebook δεν πρέπει να έχει την πολυτέλεια να βασίζεται σε βρώμικες πηγές ενέργειας», ήταν κάποια από τα μηνύματα αυτά, σε δεκάδες γλώσσες.
Σύμφωνα με την Greenpeace, η ενέργεια που χρησιμοποιεί το Facebook για τα κέντρα δεδομένων του προέρχεται από άνθρακα σε ποσοστό 55%, έναντι 34% για την Google και 12,7% για την Yahoo. Προκειμένου η οργάνωση να βεβαιωθεί ότι ο όμιλος κοινωνικής δικτύωσης θα... λάβει το μήνυμα, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να προβάλλει όλα τα σχόλια σε οθόνη LED, έξω από τα γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια.
Open Compute Project
Την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο κολοσός που ίδρυσε ο Μαρκ Τσούκερμπεργκ, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το σχεδιασμό και τον εξοπλισμό του νέου κέντρου δεδομένων του στο Όρεγκον, τα οποία καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι εξίσου «αδηφάγες» με τα παλαιού τύπου κέντρα δεδομένων.
Εγκαινιάζοντας το Open Compute Project, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι - κατά τα πρότυπα του ανοιχτού λογισμικού- κοινοποιεί τα στοιχεία αυτά με στόχο να «επωφεληθούν όλες οι εταιρείες». Στελέχη του Facebook υποστήριξαν ότι το κέντρο δεδομένων στο Πρίνβιλ του Όρεγκον καταναλώνει 38% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα υπόλοιπα κέντρα του ομίλου, ενώ και η κατασκευή του στοίχισε 24% λιγότερο. Εκτίμησαν δε ότι εάν το εν τέταρτο των κέντρων δεδομένων επί αμερικανικού εδάφους κατασκευάζονταν με αυτές τις προδιαγραφές, η ενέργεια που θα εξοικονομούνταν, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 160.000 νοικοκυριών.