Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος αλλά προέβαλε αντίσταση, όταν οι Αμερικανοί κομάντος εισέβαλαν στην έπαυλη όπου διέμενε στο Πακιστάν, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος, ανασκευάζοντας παλαιότερες πληροφορίες που έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κάρνεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχικές πληροφορίες για την επιχείρηση στην έπαυλη του Αμποταμπάντ δημοσιοποιήθηκαν «με μεγάλη βιασύνη».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Μπιν Λάντεν είχε εμπλακεί σε «ανταλλαγή πυροβολισμών» και υπήρχε η υπόνοια ότι μία ή περισσότερες γυναίκες στην έπαυλη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Σύμφωνα με την νεότερη εκδοχή, η γυναίκα που έχασε τη ζωή της βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης, σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που ανακοίνωσε ο Κάρνεϊ, η σύζυγος του Μπιν Λάντεν έτρεξε προς τον Αμερικανό κομάντο που είχε απομονώσει το σύζυγό της και δέχθηκε σφαίρα στο πόδι πριν σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν.
Ο Κάρνεϊ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ούτε λεπτομέρειες για τον τρόπο που αντιστάθηκε. «Η αντίσταση δεν απαιτεί όπλο. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και θα τις δημοσιοποιήσουμε», όπως είπε.
Επικαλούμενοι αξιωματούχους, οι New York Times αναφέρουν επίσης ότι οι κομάντος δεν γνώριζαν αν ο Μπιν Λάντεν ή άλλοι ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.
Η ομάδα κρούσης άνοιξε πυρ ανταποκρινόμενη σε «απειλητικές κινήσεις» καθώς ανέβαιαν προς τον τρίτο όροφο όπου εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα μιλώντας στο PBS.
«Υπήρχε εξουσιοδότηση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν. Και προφανώς, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, είχε παραδοθεί και δεν φαινόταν να αποτελεί κανενός είδους απειλή, τότε θα τον αιχμαλώτιζαν. Αλλά είχαν πλήρη εξουσιοδότηση να τον σκοτώσουν», είπε ο Πανέτα.
Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters, ο Μπιν Λάντεν θα είχε αιχμαλωτιστεί ζωντανός αν είχε παραδοθεί, αλλιώς επρόκειτο για μία «αποστολή εκτέλεσης».
Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει στον ιστότοπό του ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Πακιστανούς αξιωματούχους, η 12χρονη κόρη του ηγέτη της Αλ Κάντα, που ήταν ανάμεσα στα έξι παιδιά που απομακρύνθηκαν από τη σημείο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί κομάντος αιχμαλώτισαν ζωντανό τον πατέρα της και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας.
«Εμπρηστική» φωτογραφία
Την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης φωτογραφίας της σορού του Μπιν Λάντεν. Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC ότι περιμένει ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ-Κάϊντα.
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί», αναφέρει ο Πανέτα σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC.
Από την πλευρά του, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι «φρικιαστική» και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα την δώσει στη δημοσιότητα ή όχι. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία φρικιαστική φωτογραφία. Υπάρχουν ευαισθησίες εδώ σχετικά με το τι είναι πρέπον», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η φωτογραφία μπορεί να αποδειχθεί «εμπρηστική».
Απορρίπτει το Πακιστάν τις κατηγορίες των ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν πέρασε στην αντεπίθεση μετά τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν το Ισλαμαμπάντ και γι’αυτό δεν είχαν γνωστοποιήσει πληροφορίες για την επιχείρηση.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σάλμαν Μπασίρ δήλωσε ότι ο Πανέτα έχει δικαίωμα να έχει όποια άποψη θέλει, αλλά η χώρα του είχε συνεργαστεί εκτενώς με τις ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι η έπαυλη στο Αμποταμπάντ είχε εντοπιστεί ως ύποπτη από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά χρειάστηκαν τα ανώτερα μέσα που διαθέτει η CIA για να γίνει αντιληπτό ότι επρόκειτο για το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν.
«Στα περισσότερα από όσα έχουν συμβεί σχετικά με την αντιτρομοκρατία παγκοσμίως, το Πακιστάν έχει παίξει ζωτικό ρόλο. Οπότε είναι λίγο ανησυχητικό όταν έχουμε σχόλια σαν αυτό», τόνισε.
Ο Πανέτα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η CIA απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν διότι «είχε αποφασιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους Πακιστανούς θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή: Μπορεί να ενημέρωναν τους στόχους».
Από την πλευρά του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι δήλωσε ότι το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν αποδεικνύει «την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών σ' όλο τον κόσμο», των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, και όχι μόνο του Πακιστάν.