Πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του Μπιν Λάντεν

Τρίτη, 03 Μαΐου 2011 16:07
UPD:21:50

A- A A+

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο για μία διαδικασία υψηλού ρίσκου, την οποία παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω βίντεο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ο Τζερόνιμο ΕΚΙΑ». Ήταν η φράση ενός από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο τέλος της ανταλλαγής πυροβολισμών, που κράτησε περίπου 40 λεπτά, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Τζερόνιμο» ήταν η κωδική ονομασία του Μπιν Λάντεν και ΕΚΙΑ είναι τα αρχικά στα αγγλικά της φράσης «εχθρός σκοτώθηκε εν ώρα δράσης».

Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα «μίας από τις πλέον τολμηρές αποφάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια Αμερικανός πρόεδρος».

Αξιωματούχοι αναφέρουν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι ο Ομπάμα απέρριψε προσωπικά την επιλογή αεροπορικής επιδρομής στο συγκρότημα όπου διέμενε ο Μπιν Λάντεν, με το επιχείρημα ότι μπορεί να καταστρέφονταν οι αποδείξεις του θανάτου του ηγέτη της Αλ Κάιντα και άλλα πολύτιμα στοιχεία, ενώ θα υπήρχε σοβαρό διπλωματικό θέμα αν ο Μπιν Λάντεν τελικά δεν βρισκόταν εκεί. Αντ'αυτού, οι κομάντος εκπαιδεύτηκαν για την επιχείρηση σε απομίμηση της έπαυλης στο Αφγανιστάν.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στα περίχωρα του Αμποταμπάντ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κάποια στιγμή μεταξύ 00.00 και 01.30 τοπική ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δύο με τέσσερα ελικόπτερα εθεάθησαν να πετούν πάνω από την περιοχή. Αναφέρουν ότι άκουσαν τρεις εκρήξεις ακολουθούμενες από μία τεράστια έκρηξη που ταρακούνησε τα σπίτια τους. Αναφέρουν επίσης ότι άκουσαν πυροβολισμούς.

Πιστεύεται ότι οι αντάρτες εντός της έπαυλης άνοιξαν πυρ εναντίον των ελικοπτέρων που μετέφεραν τους 15 με 25 Αμερικανούς κομάντος, αλλά οι άνδρες κατάφεραν να βγουν από τα ελικόπτερα. Ένα από αυτά συνετρίβη, είτε από τα πυρά των ανταρτών είτε από τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν φέρεται να τραυματίστηκε.

Ο στόχος της επιχείρησης ήταν το σύμπλεγμα, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ένα τριώροφο κτήριο που περιστοιχιζόταν από ψηλούς τοίχους, συρματόπλεγμα και κάμερες ασφαλείας.

Το σύμπλεγμα, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 1 εκατ. δολάρια, είχε δύο πύλες ασφαλείας, ωστόσο δεν είχε τηλέφωνο ή ίντερνετ.

Οι ένοικοι ήταν τόσο προσεκτικοί με την ασφάλεια που έκαιγαν τα σκουπίδια τους αντί να τα βγάζουν έξω από το κτήριο.

Ο Μπρέναν ανέφερε ότι οι κομάντος ήταν «ικανοί και προετοιμασμένοι» να αιχμαλωτίσουν τον Μπιν Λάντεν ζωντανό «εφόσον δεν παρουσίαζε απειλή».

«Η ανησυχία ήταν ότι ο Μπιν Λάντεν θα αντιστεκόταν σε οποιαδήποτε απόπειρα επιχείρησης αιχμαλωσίας του. Και έτσι συνέβη. Ήταν ανταλλαγή πυροβολισμών. Οπότε σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών και η σορός του απομακρύνθηκε», όπως είπε ο ίδιος. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο Μπιν Λάντεν δεν άνοιξε πυρ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του όταν δέχτηκε δύο πυροβολισμούς, μία στο κεφάλι και μία στο στήθος. Αλλοι τρεις ενήλικοι άνδρες -πιθανώς ο αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός του και ένας μεγάλος γιος του- φέρονται επίσης να σκοτώθηκαν, καθώς και μία γυναίκα.

Αρχικά μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι επρόκειτο για μία από τις γυναίκες του Μπιν Λάντεν, ωστόσο στη συνέχεια προέκυψε ότι η σύζυγός του απλώς τραυματίστηκε. Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν η γυναίκα που σκοτώθηκε είχε χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινη ασπίδα, ακόμα και από τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η ταυτότητα του Μπιν Λάντεν αρχικά είχε πιστοποιηθεί οπτικά στο σημείο της επιχείρησης, ονομαστικά από μία από τις γυναίκες που βρίσκονταν εκεί, από ειδικούς της CIA μέσω φωτογραφιών και αργότερα από τα αποτελέσματα τεστ από δείγματα DNA τα οποία διαπιστώθηκε ότι ταίριαζαν σχεδόν 100% με αυτά μελών της οικογένειας του Μπιν Λάντεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή