Ανέβηκε το Έβερεστ... περισυλλέγοντας σκουπίδια

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 13:37
A- A A+

Το ψευδώνυμό του είναι «Aπα Σέρπα» - δηλαδή «Σούπερ Σέρπα»- και όχι τυχαία. Μέχρι σήμερα, είχε κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ 20 φορές. Αυτή τη φορά, κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής αποστολής, με στόχο τον καθαρισμό της κορυφής του ψηλότερου βουνού του πλανήτη από τα σκουπίδια.

Η 21η αποστολή του Aπα Σέρπα από το Νεπάλ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, υπό ιδανικές - κατά τον ίδιο- συνθήκες. Ο 51χρονος ηγήθηκε μιας ομάδας 58 ατόμων, 23 εκ των οποίων ήταν ξένοι. Αποστολή τους ήταν να περισυλλέξουν πέντε τόνους απορριμμάτων που είχαν αφήσει στο όρος οι προηγούμενοι ορειβάτες, χρησιμοποιώντας «πράσινο» εξοπλισμό για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, π.χ. ηλιακές εστίες μαγειρέματος ή αποστειρωμένο νερό. Τα κατορθώματά τους μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του twitter.

«Εάν η ανάβασή μου προάγει το στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και βοηθά στη θωράκιση του βουνού, είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ανεβώ», δήλωσε ο Aπα Σέρπα λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της φιλόδοξης αποστολής.

Ζωή συνυφασμένη με το βουνό

Ο Aπα Σέρπα γεννήθηκε και μεγάλωσε στους πρόποδες του Έβερεστ και, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων του, των Σέρπα, άρχισε από την ηλικία των 12 ετών να κουβαλά εξοπλισμό και προμήθειες για τους ορειβάτες που ξεκινούσαν για να κατακτήσουν την κορυφή.

Ολοκλήρωσε την πρώτη του ανάβαση το 1989 και έκτοτε, επαναλαμβάνει το εγχείρημά του σχεδόν κάθε χρόνο.

Παρότι εδώ και χρόνια ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Aπα Σέρπα δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την υποβάθμιση που παρατηρείται στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Εξηγεί ότι στις πρώτες του αναβάσεις, το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή ήταν καλυμμένο με πάγο και χιόνι. Πλέον, το τοπίο στιγματίζουν γυμνοί βράχοι. Παράλληλα, οι αποστολές του γίνονται πιο δύσκολες χρόνο με το χρόνο, αφού οι πάγοι που κάποτε κάλυπταν τις επικίνδυνες ρωγμές στο έδαφος, έχουν υποχωρήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή