Με κοινές παραδοχές από τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από Προανακριτική Επιτροπή, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.
Επιπλέον, οι κ.κ. Βαλυράκης και Αποστολάκης, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα, καταλόγισαν στη δικαιοσύνη «απαράδεκτες καθυστερήσεις», καθώς, όπως υποστήριξαν «ούτε μία από τις συμβάσεις της Siemens δεν έχει οδηγηθεί στο ακροατήριο».
Παράλληλα και οι δύο απηύθυναν έκκληση στη δικαιοσύνη να περατώσει γρήγορα την έρευνα, γιατί «αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας».
«Πρόκειται για ένα από τα πρωτοφανή σκάνδαλα διαφθοράς, ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστηματικό, που είναι φαινόμενο της ελληνικής διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση, την οποία και παρομοίασε με «ελληνική τραγωδία».
«Κάνω έκκληση προς τη δικαιοσύνη να περατωθεί γρήγορα η έρευνα γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βαλυράκης επισημαίνοντας ότι «πάνω από 20 χρόνια συγκεκριμένοι δικαστές δεν βγάζουν πόρισμα για τις συμβάσεις της Siemens», καθώς και ότι «αν και προέκυπταν από την αρχή στοιχεία εμπλοκής κυβερνητικών στελεχών, οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν έστειλαν τον φάκελο στη Βουλή».
«Καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να επικρατήσει διαφάνεια στο πολιτικό βίο. Όλα στο φώς είναι το αίτημα των Ελλήνων πολιτών που ζητούν ελπίδα και διέξοδο μέσα από τη ζοφερή πραγματικότητα και εμείς οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια στην Εξεταστική Επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του ότι «πάνω από πέντε-έξι βουλευτές μέλη της Επιτροπής, δέχονταν απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα».
Ο κ. Αποστολάκος μίλησε για ανάγκη «επανάκτησης του κώδικα αξιών», για κοινωνικό αίσθημα που έχει τρωθεί βάναυσα, ενώ έντονα επικριτικός ήταν και αυτός για το ρόλο της Δικαιοσύνης.
«Θεωρώ αδιανόητο επί έξι χρόνια να μην έχει φτάσει καμία υπόθεση στο ακροατήριο και να καθαριστεί ποινικά. Την ώρα που ψάχναμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, με τη συγκάλυψη της δικαιοσύνης ήταν αδύνατο να βρούμε τη διαδρομή του μαύρου χρήματος γιατί υπήρχαν περιπτώσεις που κινούνταν με βαλίτσες. Επιτέλους, ο ρόλος της δικαιοσύνης πρέπει να είναι λυτρωτικός, όχι απολογητικός ώστε να δώσει διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο κ. Αποστολάκος σχολιάζοντας την χθεσινή γραπτή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τόνισε ότι δεν τον τιμά «να μας κάνει με δελτίο Τύπου κοινωνούς των απόψεων του», προσθέτοντας ότι«η αλήθεια είναι ότι η χώρα είχε παραδοθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».
Ως «τεράστιο πολιτικό ζήτημα» ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορεί να «περάσει στα μαλακά» ούτε εξαντλείται με δικονομικές φόρμουλες, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισε την υπόθεση, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης και ζήτησε περαιτέρω διερεύνησή της.
Κατά την αγόρευσή του, ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση σε περαιτέρω διερεύνηση και δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα -καθώς δεν συμφωνεί με το πόρισμα που έχει κατατεθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε για συγκάλυψη της υπόθεσης τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «που γνώριζαν το σκάνδαλο, καθώς και τα ταμεία τους ευργετήθηκαν, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται πως κάποιοι πλούτιζαν».
Ο κ. Παφίλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα βγει άκρη, καθώς, όπως είπε, «εκείνοι που έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους δεν δίνουν τίποτα», οι «πρωταγωνιστές» δεν μίλησαν. «Μόνο τυχαία θα υπάρξει κάτι αν υπάρξει», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως επικράτησε ο νόμος της σιωπής για να διερωτηθεί «πώς γίνεται ένα σκάνδαλο που αφορά 120 χώρες να το κλείνουν και να κλείνουν και τη στρόφιγγα της πληροφόρησης».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέρριψε, επίσης, ευθύνες για τη δημιουργία σκανδάλων στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ σε συνάρτηση με τα Ναυπηγεία αλλά και στην προμήθεια του C4I. «Σήμερα κάτω από την κατακραυγή επιχειρούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ