Επίθεση Χ. Καστανίδη στον Κ. Σημίτη για τις προμήθειες του δημοσίου

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 14:13
UPD:19:05

Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε ευθύνες στον κ. Σημίτη για τη κατάσταση στο χώρο των προμηθειών του Δημοσίου.

A- A A+

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος επί του πορίσματος της Εξεταστικής για τη Siemens.

Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε ευθύνες στον κ. Σημίτη για τη κατάσταση στο χώρο των προμηθειών του Δημοσίου. Αν είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες, παρατήρησε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του.

Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατο πολυσέλιδο κείμενο που απέστειλε στους βουλευτές ο κ. Σημίτης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1969415 εν όψει της συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens , στο οποίο μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η πρόταση του κ. Καστανίδη για την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής με την ονομασία «Συμβούλιο ελέγχου προμηθειών και έργων», προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της. Δηλαδή, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμη κι αν γινόταν δεκτή η πρόταση του κ. Καστανίδη για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ θα εφαρμοζόταν η ίδια διαδικασία που είχε εφαρμοστεί από την τότε κυβέρνηση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε -και έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα- τη αλληλογραφία που είχε ως υπουργός Μεταφορών την περίοδο 1996-1997 με τον τότε πρωθυπουργό και αφορούσαν τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του δημοσίου. «Έχω πάντα αφοσίωση, πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα μου. Δεν είναι τυχαία γεγονότα, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στην πορεία του τόπου. Αν είχαμε τότε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες. Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω», ανέφερε χαρακτηριστικά αιτιολογώντας τη στάση του.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Καστανίδης, μέσα από τις επιστολές του διαφαίνεται ότι ο ίδιος επέμεινε να ελέγχονται όλες οι συμβάσεις του δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως η σημερινή κυβέρνηση «δίνει μάχη ειλικρινή και κάνει ό,τι πρέπει για την αποκατάσταση της αλήθειας» και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κινηθούν αναλόγως, «σε αντίθεση με την υπόθεση των ψηφιακών παροχών, για την οποία, μονάχα ένας πολιτικός αρχηγός είχε δεχθεί να υπαχθεί υπό τον έλεγχο της Διακομματικής Επιτροπής για τις Προμήθειες».

Τέλος, ο κ Καστανίδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για την Siemens, ωφέλησε τελικά την υπόθεση της απόδοσης Δικαιοσύνης, καθώς πλέον, έχει συσσωρευθεί νομολογία με την οποία τα εγκλήματα της δωροδοκίας και των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δεν υπάγονται στην κατηγορία των «αδικημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών», οπότε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης («Προανακριτική»), θα μπορεί σε ταχύτατο διάστημα, να αποστείλει τα όσα στοιχεία διαθέτει στη Δικαιοσύνη για την συνέχιση της διερεύνησης.

Eρωτηθείς αργότερα για ποιον λόγο δεν είχε προβεί νωρίτερα στη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας με τον κ. Σημίτη, ο κ. Καστανίδης απάντησε πως παραιτούμενος, είχε προβεί σε υπαινιγμούς, που θεωρούσε ότι είχαν γίνει κατανοητοί. Ωστόσο όταν ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε «απολύτως ανακριβείς ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θεώρησε σωστό να δημοσιοποιήσει τις επιστολές.

Η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη στη Βουλή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε τη διακοπή τη συνεδρίασης για το πόρισμα, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής.

Το αίτημα για τη διακοπή της συνεδρίασης υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, προκειμένου όπως είπε, να μελετήσουν οι βουλευτές το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης και απέρριψε το αίτημα.

«Απόστημα διαπλοκής για πάρα πολλά χρόνια», χαρακτήρισε το σκάνδαλο Siemens ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε άμεσα όταν προέκυψε το θέμα, ενώ, άφησε αιχμές για την δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε υποθέσεις που έχουν ταράξει την χώρα να διερευνηθούν με ταχύτητα και να μην παραμένουν σκιές.

Ο κ. Παμπούκης εκτίμησε ότι «θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο, εν ευρεία έννοια, να αποζημιωθεί», διεμηνύοντας ότι «δεν προτίθεται να κάνει παζάρι», και αφού επεσήμανε ότι «η ελληνική η ελληνική πολιτεία έχει συγκροτημένο ηθικό αίτημα», υποστήριξε ότι θα έπρεπε η ίδια η Siemens να σπεύσει να προτείνει αποζημίωση.

Ο υπουργός εκτίμησε ακόμη πως η γερμανική εταιρεία δεν πρόκειται να δώσει ονόματα που πήραν μίζες, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν επιθυμούν να διερευνηθεί η υπόθεση και μπορεί να γίνουμε θύματα χειραγώγησης αν εμείς δεν έχουμε όρια». «Δεν θα ανεχθώ προσωπικά το όποιο γκριζάρισμα. Πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Αν επιθυμούμε αποτέλεσμα πρέπει να υπερισχύσει η λογική της συναίνεσης και της σύνθεσης. Στοίχημα δεν βάζω αν θα βρεθούν οι ένοχοι. Εγώ δεν παίζω σε πολιτικά CDs», κατέληξε ο κ. Παμπούκης.

ΝΔ: Σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη αποτελούν μια σοβαρότατη εξέλιξη στην υπόθεση Siemens» σχολίασε η ΝΔ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο κ. Καστανίδης:

«Αποκάλυψε, μετά από 15 χρόνια, τις πραγματικές διαστάσεις της παραίτησής του. Καλοδεχούμενες, έστω και αργά, αφού γεννάται το εύλογο ερώτημα γιατί δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή, εδώ και ένα πλέον χρόνο.

»Αποκάλυψε τις αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και στη διαφάνεια.

»Ομολόγησε, δημοσίως, πως εκείνες οι αποφάσεις του κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη Siemens.

»Διέψευσε την εξιστόρηση των γεγονότων, όπως παρατίθενται στο Δελτίο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού.

»Επιβεβαίωσε απολύτως το πόρισμα της Ν.Δ. για τις ευθύνες του κ. Σημίτη και των αποφάσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-1998.

»Κατέθεσε νέα στοιχεία, όπως η προσωπική του αλληλογραφία».

«Η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε το σκάνδαλο πράσινο. Επισήμανε πως η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του. Με αίσθημα ευθύνης θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιστολές που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε νομικό επίπεδο. Διότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Καστανίδη ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός του να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική ο κ. Σημίτης. «Υστερα από έναν χρόνο αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο ΛΑ.Ο.Σ που επέμενε ότι έπρεπε να έρθει ο κ. Σημίτης για να καταθέσει στην Εξεταστική. Ας όψονται τα κόμματα και άλλοι που μπήκαν "ασπίδα" μπροστά του», παρατήρησε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Η θέση της Ελλάδος θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα, αν είχαν φροντίσει οι πολιτικοί, στα χρόνια που πέρασαν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο έθνος και το μέλλον του, αλλά και απέναντι την ιστορία. Δεν το έκαναν και για αυτό είμαστε κατηγορούμενοι σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ενώ ειδικά για το κ. Σημίτη παρατήρησε ότι ενώ απέστειλε πολυσέλιδο δελτίο Τύπου δεν βρήκε λέξη να πει για το Θ. Τσουκάτο, «λες και δεν ήταν ο "στρατηγός" στο κόμμα, ούτε για τον Τ. Μαντέλη, λες και δεν ήταν ο στενότερος συνεργάτης του».

Όπως επεσήμανε, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητούσε να κληθεί από την Εξεταστική ο κ. Σημίτης, αλλά η πλειοψηφία αρνήθηκε «γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία», ενώ και η ΝΔ αρνήθηκε, επειδή ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε να έρθει και ο κ. Καραμανλής για το Βατοπέδι. «Δεν συμφώνησαν τα κόμματα. Αυτά πληρώνουμε σήμερα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟ.Σ.

Η βόμβα των επιστολών Καστανίδη υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη στο μέγα δικομματικό σκάνδαλο της Siemens, σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Την ώρα που η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν την συγκάλυψη και τον συμψηφισμό προκύπτουν νέα σημαντικά δεδομένα που επιβάλλουν την συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι σκανδαλώδεις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens και την Ιντρακόμ υπερψηφίστηκαν το 1996 από κοινού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

B. Πολύδωρας: Λειτούργησα με απόλυτη διαφάνεια

Των χειρισμών του σε ό,τι αφορά το C4I υπεραμύνθηκε ο Βύρων Πολύδωρας, για τον οποίο ζητείται στο πόρισμα η περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών του ως πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης με αιχμή το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Λειτούργησα με καθαρή τη συνείδησή μου. Με απόλυτη διαφάνεια. Όταν υπέγραψα τη σύμβαση κάλεσα τον πρέσβη των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο της κοινοπραξίας SAIC και παραχώρησα συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα μου», τόνισε ο Βύρων Πολύδωρας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

O βουλευτής της ΝΔ και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το κατηγορητήριό του «αόριστο», ενώ ρώτησε προς τα έδρανα της πλειοψηφίας: «Γιατί κατηγορούμαι; Πώς τολμάτε και λέτε "αναγνώριση πρώτων ευθυνών και πάμε για τις άλλες". Πώς είναι δυνατόν να γράψει άνθρωπος έτσι αόριστα;». Πρόσθεσε πως ο ίδιος παρέλαβε τρεις δραματικές εκκρεμότητες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τις οποίες διευθέτησε με τον καλύτερο τρόπο και ρώτησε: «Και να είμαι για το C4I εδώ ως ύποπτος;».

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι υπήρξε θύμα της γενναιότητάς του, της αθωότητάς του και των νομικών του: «Πίστεψα στη συνέχεια του κράτους, στην αξία της σύμβασης κι ότι όταν έχει εκτελέσει το μείζον μέρος των οφειλών - λένε όλα τα Δίκαια - ότι εξετάζεται μόνο η έλλειψη συνομολογηθεισών ιδιοτήτων και πάμε ύστερα για την αναθεώρηση συνόμμως. Πίστεψα στη λογική να προσφέρω στην πατρίδα μου κι όχι ευθυνόφοβα να κρυφτώ».

Ο πρώην υπουργός επισήμανε πως υπάρχει μια απειλή πολιτική: «Αν γλιτώσεις από το δικαστήριο σε έχουμε τσαλακώσει» σημειώνοντας: «Όποιος απειλείται και φοβάται, πεθαίνει κάθε μέρα. Δεν εννοώ ότι μπορώ να απειληθώ είτε από πολιτικούς, είτε από δαιμόνους, ούτε από σκυλιά που καιροφυλακτούν».

Δήλωσε, τέλος, πως επιθυμεί να δικαστεί για να απαλλαγεί από την «βαριά υποψία», προσθέτοντας πως ο φυσικός δικαστής πρέπει να αποφασίσει για τις τύχες εκείνων των οποίων παραβιάζεται η προσωπικότητα.

Πρ. Παυλόπουλος: Μου απευθύνετε κατηγορώ χωρίς αποδεικτικά στοιχεία

«Μου απευθύνετε κατηγορώ μέσα σε 15 γραμμές, χωρίς να με ρωτήσετε και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο», υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του επί του πορίσματος της Εξεταστικής για την Siemens για το σημείο που τον αφορά, ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια «και θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να μιλήσουμε», αρκεί, όπως είπε, «εκείνοι που έγραψαν αυτό το πόρισμα να μην ντρέπονται περισσότερο από όσο πρέπει να ντρέπονται τώρα».

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί το πόρισμα να έγινε αποδεκτό «αλλά από τα μέλη της Επιτροπής δεν γράφτηκε, αλλά τους δόθηκε» και σημείωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι βουλευτές που γνωρίζουν τη διαδρομή του έγραψαν πράγματα που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα.

«Τι μου καταλογίζετε; Δεν είδατε ότι δεν παραλάβαμε ποτέ το C4I; Δεν είδατε ότι αυτή η αμαρτία παραγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ, έγινε με την νομοθεσία περί εξοπλιστικών, ούτε καν παραγγελία της Αστυνομίας ήταν; Αν, όπως έλεγε ο Χριστοφοράκος, παραγγέλθηκε ένα φάντασμα, παραγγέλθηκε από σας. Και δεν αγγίζετε αυτούς που το παράγγειλαν;», ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε τέλος ότι για κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο, πλην των κ.κ. Τσουκάτου και Μαντέλη, δεν προέκυψε κάτι, και ότι δεν υπάρχει ουδεμία αιχμή στη δικογραφία για κείνον, ούτε, όπως είπε, προέκυψε κάτι από τον έλεγχο των οικονομικών του.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Καστανίδης ζήτησε «να αποδειχθούμε δίκαιοι στην κρίση, ανεξάρτητα από παραλείψεις ή παθογένειες του παρελθόντος και καταμερισμούς κομματικών ευθυνών». Ζήτησε ακόμη «να είμαστε δίκαιοι στην αναγνώριση πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιθυμούν πραγματικά να ριχθεί φως, να προσεγγίσουμε την αλήθεια με ακρίβεια και να καταλογιστούν ευθύνες όπου πρέπει. Και να είμαστε δίκαιοι - γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε και πιο αποτελεσματικοί».

Ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο οι Επιτροπές να καταλήγουν πάντα σε πλήρη και οριστικά συμπεράσματα, άλλοτε σε χρόνους περιορισμένους και άλλοτε άνετους. Έχει, όμως, σημασία ότι κινήθηκαν οι διαδικασίες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πως άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο πολλών νόμων στην κατεύθυνση της διαφάνειας, πως αλλάξαμε το πλαίσιο για τις εξωχώριες εταιρίες και τη διαδικασία για το 'πόθεν έσχες' των πολιτικών, γιατί φέραμε διάταξη για εξέταση, κατά προτεραιότητα, των εγκλημάτων διαφθοράς από τα δικαστήρια, γιατί κινήσαμε διοικητικές κυρώσεις σε βάρος εταιρείας, που πρωταγωνίστησε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Επιχειρούμε να προσδιορίσουμε τη ζημία με ακρίβεια, ώστε να αξιωθούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο και επιχειρούμε μια νέα νομική ανάγνωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που, προσφάτως, με μεγάλη πλειοψηφία, άλλαξε η Βουλή».

Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης κατέληξε λέγοντας: «Εγκλήματα, όπως η δωροδοκία, δεν μπορεί να υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτε να υπάρχουν σύντομες παραγραφές τους. Και συμφωνώ με συνάδελφο που είπε πως πράγματι η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει το λυτρωτικό μέσο για την κάθαρση και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή