Η Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει στοιχεία πως η συσκευασία της κούκλας Μπάρμπι προέρχεται από τροπικά δάση της Ινδονησίας και κατηγορεί τις κατασκευάστριες εταιρίες όπως η Mattel και η Walt Disney ότι συμβάλλουν έτσι στη ραγδαία αποψίλωση των δασων της χώρας.
Χθες Τρίτη, ακτιβιστές της Greenpeace, ντυμένοι ως Kεν (ο σύζυγος της Μπάρμπι) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Mattel, κοντά στο Λος Αντζελες. Δίπλα στο διάσημο ροζ και μπλε λογότυπο της Mattel, στο κτίριο των κεντρικών της γραφείων, αναρτήθηκε πανό στο οποίο εμφανιζόταν ένας συνοφρυωμένος Κεν να λέει: «Μπάρμπι, χωρίζουμε. Δεν βγαίνω με κορίτσια που συμβάλλουν στην αποψίλωση».
"Η Μπάρμπι καταστρέφει τα τροπικά δάση και ωθεί στην εξαφάνιση την απειλούμενη άγρια ζωή, όπως οι τίγρεις," δήλωσε ο Μπουστάρ Μαϊτάρ, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace για την διάσωση των δασών στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.
"Η Mattel, η οποία κατασκευάζει την Μπάρμπι, πρέπει να σταματήσει να τυλίγει το διασημότερο παιχνίδι στον κόσμο με την καταστροφή των τροπικών δασών," πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές της χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές που έδειξαν ότι η συσκευασία της Μπάρμπι προέρχεται από τα τροπικά δάση της Ινδονησίας.
Οι ακτιβιστές εντόπισαν πιστοποιητικά της εταιρίας που δείχνουν ότι η Mattel, μαζί με άλλες εταιρίες κατασκευής παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων και η Disney, χρησιμοποιούν συσκευασίες που παράγονται από την ινδονησιακή χαρτοποιϊα Asia Pulp and Paper (APP), την οποία η Greenpeace κατηγορεί για την καταστροφή των τροπικών δασών.
Η Mattel, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής παιχνιδιών στον κόσμο από πλευράς εσόδων, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της που διαβιβάστηκε στο Ρόιτερς στο Λος Αντζελες, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Greenpeace για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ανακύκλωση χαρτιού.
Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσοστό του χαρτιού που χρησιμοποιεί η Mattel στις συσκευασίες της και προέρχεται από την APP.
Απαντώντας στην Greenpeace, η APP ανέφερε ότι τα προϊόντα της πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας.
"Είναι υποχρέωσή μας να τηρούμε αυστηρά αυτούς τους νόμους, όχι να ικανοποιούμε τις παράλογες και αβάσιμες απαιτήσεις μίας ΜΚΟ που εδρεύει στο εξωτερικό," αναφέρει η ανακοίνωση.