Και όμως! Εντομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ μελετά ένα είδος σφήκας, το οποίο απαντάται στο Κεμπέκ του Καναδά και που, όπως φαίνεται, υποχρεώνει τις πασχαλίτσες να κουβαλήσουν τις προνύμφες τους.
Η σφήκα αυτή γεννά τα αυγά της στο σώμα της πασχαλίτσας, όμως δεν την σκοτώνει, όπως κάνουν συχνά τα έντομα με τον ξενιστή. «Το πιο συναρπαστικό στοιχείο απ' όλα είναι ότι η πασχαλίτσα παραλύει μερικώς από το παράσιτο, όμως στο τέλος απελευθερώνεται αβλαβής», λέει ο καθηγητής βιολογίας Ζακ Μπροντέρ, εξηγώντας γιατί το συμπαθές έντομο τελεί τρόπον τινά υπό ομηρεία. «Από τη στιγμή που αφήνεται ελεύθερη, η πασχαλίτσα μπορεί να συνεχίσει να τρέφεται και να αναπαράγεται σαν να μην είχε συμβεί τίποτε».
Η προνύμφη φωλιάζει ανάμεσα στα πόδια της πασχαλίτσας, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις παραλύει μερικώς, και την εγκαταλείπει μόλις ωριμάσει αρκετά. Προηγείται μια διαδικασία, κατά την οποία το κόκκινο έντομο αρχίζει να συσπάται μέχρι τη στιγμή που «αποβάλλει» το παράσιτο. Αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά αποδίδεται σε δηλητήριο από τη σφήκα και πιστεύεται πως έχει ως στόχο να κρατήσει μακριά λαίμαργα έντομα ή πτηνά.
Επόμενος στόχος του Μπροντέρ, ο οποίος συνεχίζει να διερευνά το φαινόμενο, είναι να κατανοήσει τη διάρκειά του, το βαθμό επιτυχίας του και τη σχέση μεταξύ ξενιστή και παρασίτου. «Μπορεί η πασχαλίτσα να αρνηθεί να την χρησιμοποιήσουν; Δεν το ξέρουμε», λέει. «Το σχέδιό μας είναι να αναπαραστήσουμε πολλά τέτοια συμβάντα σε συνθήκες εργαστηρίου, ώστε να διαπιστώσουμε ποιο είναι το πιο ευνοϊκό σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή».
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, η διαδικασία έχει κάποιο τίμημα για τη σφήκα, καθώς πρέπει να συντηρήσει την πασχαλίτσα μέχρι να ωριμάσει επαρκώς η προνύμφη. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι νέες σφήκες - αυτές που γεννιούνται χάρη στην υποταγή της πασχαλίτσας - παράγουν λιγότερα αυγά, παρότι η διάρκεια ζωής τους δεν επηρεάζεται.