Tα χωρικά ύδατα των Μπαχαμών - μια τεράστια θαλάσσια έκταση, περίπου 630 εκατομμυρίων στρεμμάτων- ανακηρύχθηκαν από την Τρίτη προστατευόμενη περιοχή. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Βορείου Αμερικής - κατεξοχήν πόλος έλξης για δύτες που προσβλέπουν σε... συναντήσεις με καρχαρίες- είναι η τελευταία χώρα που αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των καρχαριών της.
Βάσει του νόμου που υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Λόρενς Καρτράιτ, απαγορεύεται η αλίευση για εμπορικούς σκοπούς οποιουδήποτε από τα περίπου 40 είδη καρχαριών που απαντώνται στην προαναφερθείσα περιοχή, καθώς και το εμπόριο προϊόντων του τεράστιου ψαριού. Επιπλέον, από 3.000 δολάρια που ήταν έως σήμερα, το πρόστιμο αυξάνεται στα 5.000 δολάρια.
Οικολογικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση, καθώς καιρό τώρα αξίωναν τη λήψη μέτρων, ιδιαίτερα αφότου τοπική εταιρία ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να αρχίσει την εξαγωγή στο Χονγκ Κονγκ κρέατος και πτερυγίων καρχαρία, από τα οποία φτιάχνεται η περίφημη σούπα.
Οι Μπαχάμες κερδίζουν σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, μόνο από τους δύτες που έρχονται στη χώρα για τους καρχαρίες. Δεν είναι άλλωστε το πρώτο κράτος που λαμβάνει μέτρα για την προστασία αυτών των ψαριών που της αποφέρουν τόσα χρήματα σε ετήσια βάση. Αντίστοιχη νομοθεσία έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι Μαλδίβες, το Παλάου και η Ονδούρα μεταξύ άλλων.
«Αυτές οι χώρες ανταποκρίθηκαν στα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι οι καρχαρίες είναι πιο πολύτιμοι ζωντανοί παρά νεκροί, οπότε τους προστατεύουν με πιο ενεργό τρόπο», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Shark Savers. Η Τζιλ Χεπ, ειδικός του Pew Environment Group σε θέματα προστασίας των καρχαριών συμφωνεί: το 2011 «εξελίσσεται σε έτος του καρχαρία».
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 73 εκατομμύρια καρχαρίες πέφτουν κάθε χρόνο θύμα αλιέων, ειδικά για τα πτερύγιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ρίχνονται και πάλι στη θάλασσα ενώ είναι ακόμη ζωντανοί.