Μέχρι το 2002, το νησί με το δυσπρόφερτο όνομα Ούναρτοκ Κέκερτακ - «Νησί της Υπερθέρμανσης» στη γλώσσα των Ινουίτ- ήταν κομμάτι της Γροιλανδίας. Με την επιτάχυνση της υποχώρησης των πάγων ωστόσο, Αμερικανός εξερευνητής ανακοίνωσε το 2005 ότι αυτό το κομμάτι γης «αποκολλήθηκε», αποτελώντας πλέον αυτόνομο νησί, το νεώτερο του κόσμου.
Επιστήμονες υποστήριξαν τότε ότι το «Νησί της Υπερθέρμανσης» οφείλει την ύπαρξή του αποκλειστικά και μόνο στην κλιματική αλλαγή, κάτι που την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν και οι αρμόδιοι του Times Comprehensive Atlas of the World, συμπεριλαμβάνοντάς το στη νέα έκδοση του διάσημου άτλαντα.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση εντοπίζονται πιο κοντά στους πόλους. Η Γροιλανδία για παράδειγμα απεικονίζεται με καφετιές αποχρώσεις κοντά στις ακτές, έχοντας χάσει ποσοστό των πάγων που την κάλυπταν μόνιμα. Η Ανταρκτική από την άλλη, έχει συρρικνωθεί μετά από την κατάρρευση και την απόσπαση δύο παγετώνων τα τελευταία χρόνια.
Δεν λείπουν βέβαια οι ενστάσεις: Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κακώς οι υπεύθυνοι για τη 13η έκδοση του Ατλαντα θεώρησαν πως θα έπρεπε να ζωγραφίσουν ξανά το χάρτη της Γροιλανδίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στη διαφημιστική καμπάνια του TCAW, ο οποίος στοιχίζει περίπου 170 ευρώ και προβάλλεται ως «ο πιο έγκριτος στον κόσμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει μετατρέψει το 15% της Γροιλανδίας σε μια έκταση «πράσινη και χωρίς πάγο» μέσα σε μόλις 12 χρόνια. Οι επιστήμονες του Scott Polar Research Institute υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι σωστά και πως ο πάγος δεν έχει συρρικνωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.
«Οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες της Γροιλανδίας καθιστούν σαφές ότι, στην περιοχή που ο Άτλας των Times απεικονίζει χωρίς πάγο, δείχνοντας την εμφάνιση νέων εδαφών, εξακολουθούν να υπάρχουν παγετώνες και μόνιμος πάγος», αναφέρουν οι ερευνητές σε επιστολή τους προς τους Times του Λονδίνου. «Δεν γνωρίζουμε γιατί έγινε ένα τέτοιο λάθος, όμως είναι θλιβερό το γεγονός ότι η υποτιθέμενη δραστική μείωση στην έκταση που καλύπτει ο πάγος στη Γροιλανδία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον κόσμο».
Εκπρόσωπος της HarperCollins, η οποία εκδίδει τον Άτλαντα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι νέοι χάρτες βασίζονται σε δεδομένα και πληροφορίες του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.