Ν. Κορέα: Tα «πράσινα» παράθυρα γίνονται... πιο έξυπνα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011 13:32

A- A A+

Ένα νέο «έξυπνο» παράθυρο που εξοικονομεί ενέργεια αλλάζοντας αυτόματα από θερινή σε χειμερινή λειτουργία, εφηύραν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες. Όταν η θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα στο εξωτερικό ανεβαίνει, το παράθυρο «σκοτεινιάζει», ενώ όταν έξω κάνει κρύο, γίνεται διαφανές, ώστε να «εγκλωβίζει» όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σουνγκσίλ και από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας της Κορέας γράφουν στην επιθεώρηση ACS Nano ότι η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει σπίτια και επιχειρήσεις να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και, κατά συνέπεια, να μειώσουν και τα τιμολόγιά τους.

Η ιδέα δεν είναι φυσικά καινούρια, όμως οι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν ότι η δική τους τεχνολογία είναι πιο οικονομική - ως προς την εγκατάσταση και ως προς τη συντήρηση- ενώ προϋποθέτει τη χρήση λιγότερων τοξικών ουσιών. Παράλληλα, λένε, σε αντίθεση με άλλα συστήματα, το «έξυπνο» παράθυρό τους αλλάζει από μόνο του λειτουργία και προσαρμόζεται 100% στα νέα δεδομένα θερμοκρασίας μέσα σε δευτερόλεπτα.

«Αυτός ο τύπος συστήματος ελέγχου ενδέχεται να αποτελεί μια νέα επιλογή περιορισμού των δαπανών για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, μέσω της διαχείρισης του φωτός που περνά στο εσωτερικό του σπιτιού», γράφουν μεταξύ άλλων οι ερευνητές. «Τα έξυπνα αυτά παράθυρα μπορούν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του εσωτερικού ενός κτηρίου, αντανακλώντας ποσό του φωτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το χειμώνα μπορούν να βοηθήσουν ώστε ένα δωμάτιο να παραμείνει ζεστό, απορροφώντας την ηλιακή θερμότητα».

Το σύστημα βασίζεται σε συμπολυμερές πολυηλεκτρολύτη, στο οποίο τα ιόντα αλληλεπιδρούν με αντι-ιόντα - διαφορετικού είδους φορτισμένα σωματίδια- ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με διαλύτες όπως η μεθανόλη. Χάρη σε αυτή τη σύνθεση, επιτυγχάνεται με φθηνό τρόπο η σκίαση του παραθύρου.

«Οι πολυάριθμες τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί έως σήμερα δεν ήταν απλώς χημικά ασταθείς - γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική τη χρήση τους σε τέτοιες εφαρμογές μακροπρόθεσμα- αλλά προϋπέθεταν και τη χρήση ακριβού, ειδικού εξοπλισμού υπό περίπλοκες και δύσκολες συνθήκες επεξεργασίας», υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Νότιο Κορέα.

Συνάδελφοί τους από το εξωτερικό παραδέχονται ότι, εάν η νέα τεχνολογία πράγματι επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ σκίασης και διαφάνειας στη στιγμή, τότε τα ενεργειακά και οικονομικά ωφέλη για τους χρήστες της θα είναι μεγάλα καθώς, ιδιαίτερα το χειμώνα, θα περιορίζεται σημαντικά η απώλεια θερμότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή