Μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα θεραπεία για τη λευχαιμία, έκανε μια ομάδα ερευνητών στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αντώνη Κουζαρίδη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χημική ουσία Ι-ΒΕΤ151 μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας στο εργαστήριο και ακόμα, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, να θεραπεύσει αποτελεσματικά ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο ώστε να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το ταχύτερο δυνατό.
Οι επιστήμονες εστίασαν σε μια μορφή λευχαιμίας που οφείλεται στο γονίδιο MLL. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ πλήττει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες με λευχαιμία.
Αν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η θεραπεια της λευχαιμίας τύπου MLL παραμένει δύσκολη. Μια αιτία για την επιθετικότητά της είναι η ύπαρξη ασυνήθιστων μορίων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρά της.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρχικά μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία ΒΕΤ που ευθύνονταν για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, και έδειξαν, σε πρώτη φάση στο εργαστήριο, ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπλοκάρει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και σκοτώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.
Οι δοκιμές με πειραματόζωα, σε δεύτερο στάδιο, απέδειξαν ότι μετά από 40 μέρες πάνω από το 60% των ποντικιών που είχαν πάρει την ουσία Ι-ΒΕΤ151, ζούσαν ακόμα, ενώ όσα ζώα είχαν κάνει την θεραπεία, επιβίωσαν πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με όσα είχαν πάρει εικονικό φάρμακο («πλασέμπο»).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ