Μπορεί να περιβάλλονται από νερό, όμως δύο ειδυλλιακά νησιά του Νοτίου Ειρηνικού εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης σε πόσιμο νερό. Μετά από έξι μήνες ανομβρίας, Τουβαλού και Τοκελάου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κρίση τείνει να εξαπλωθεί και στη Σαμόα, όπου οι αρχές σε κάποιες περιοχές κάλεσαν τους κατοίκους να καταναλώνουν με φειδώ.
Στο υπό νεοζηλανδική διοίκηση σύμπλεγμα του Τοκελάου υπολογίζεται ότι η υπάρχουσα ποσότητα πόσιμου νερού επαρκεί για λιγότερο από μία εβδομάδα. Σε μία από τις πέντε ατόλες που αποτελούν το Τουβαλού, οι 330 κάτοικοι είχαν μέχρι χθες το βράδυ στη διάθεσή τους μόλις... 60 λίτρα νερού και προσεύχονταν για βροχή.
Τη Δευτέρα, πολεμικό αεροσκάφος της Νέας Ζηλανδίας μετέφερε στο Τουβαλού εμφιαλωμένο νερό, απολυμαντικό υγρό χεριών, μουσαμάδες που θα χρησιμοποιηθούν για να μαζέψουν το νερό της βροχής και δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης.
«Είναι σαφές πως θα προκύψουν και άλλα προβλήματα», παραδέχθηκε ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάρεϊ Μακάλι. «Καθώς η ανομβρία έχει σοβαρότατες συνέπειες για τις σοδειές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και ελλείψεις στα τρόφιμα.» Εκφράζονται επίσης φόβοι για εκδήλωση ασθενειών που σχετίζονται με τις κακές συνθήκες υγιεινής. Στο Τουβαλού αναφέρθηκαν ήδη ύποπτα κρούσματα χολέρας.
«Δείχνουν» Λα Νίνια
Η ξηρασία αποδίδεται στο φαινόμενο Λα Νίνια που μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τις πλημμύρες σε Αυστραλία, Νοτιοανατολική Ασία και Νότιο Αμερική, στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011.
Κατά τον Ντέιβιντ Χέμπλθουεϊτ, ειδικό σε θέματα διατήρησης υδάτινων πόρων στη Γενική Γραμματεία της Κοινότητας του Ειρηνικού, οι βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στο Τουβαλού, είχαν μειωθεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια. Τους τελευταίους επτά μήνες μάλιστα, δεν έβρεξε καθόλου, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Το πρόβλημα έχει επιτείνει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καθώς το θαλασσινό νερό ανακατεύεται με τα ελάχιστα υπόγεια νερά των νησιών, τα οποία οι κάτοικοί τους αντλούν από πηγάδια.
Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι προς το παρόν επικεντρώνονται στην επίλυση των επειγόντων ζητημάτων, όπως είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Παραδέχονται πως δεν έχουν προλάβει να σκεφτούν πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση τους επόμενους μήνες, πόσω μάλλον να βρουν μακροπρόθεσμες λύσεις.