Λ. Κατσέλη: Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37

Οριακές αλλαγές προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 19:18
UPD:20:49

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

A- A A+

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά την κρίσιμη συζήτησης επί της ψήφισής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι' αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία Λ. Κατσέλη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Ομιλία Λ. Κατσέλη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης σε συνδυσαμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ την ελλληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Οριακές αλλαγές προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε η κ. Κατσέλη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προανήγγειλε οριακές αλλαγές στη διατύπωση του επίμαχου άρθρου 37 γνωστοποιώντας ότι θα έχει συζήτηση με την κ. Κατσέλη και τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Κουτρουμάνη και θα επανέλθει στο θέμα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία B. Παπανδρέου στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Ομιλία B. Παπανδρέου στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

«Αντιλαμβάνομαι τη θέση της κ. Κατσέλη, οποία διαχειρίστηκε ως υπουργός μια δύσκολη κατάσταση με μεγάλη επιτυχία, Θεωρώ ότι μπορούμε να επιφέρουμε ορισμένες αλλαγές στη διατύπωση του άρθρου 37», ανέφερε ο υπουργός.

Β. Παπανδρέου: Θα ψηφίσω το άρθρο 37, αλλά έχω συνειδησιακό πρόβλημα

Νωρίτερα, την απόφασή της να ψηφίσει τελικά και το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Ψήφισα κατά αρχήν το νομοσχέδιο και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 για συμβολικούς λόγους, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι εκτός από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές, ανέφερε στην παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός.

Ωστόσο, όπως είπε, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, της ξεκαθάρισε πως ακόμα και ένα άρθρο να μην ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη, παραδέχθηκε η κ. Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι τελικά θα ψηφίσει και το άρθρο 37.

«Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας... είναι η τελευταία φορά», σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες: «Πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση, καταρρέει», κατέληξε.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2009 είχε εισηγηθεί τη λήψη μέτρων, αλλά δεν εισακούστηκε. Καταφέραμε, είπε, να θεωρούμαστε το κέντρο της κρίσης σε μία Ε.Ε. η οποία ούτε την ηγεσία ούτε και τη πολιτική βούληση έχει για να ομαλοποιήσει την κρίση.

Οι ευθύνες μας, τόνισε, είναι τεράστιες και αναφέρθηκε τόσο στις ευθύνες της ΝΔ, η διακυβέρνηση της οποίας, όπως επεσήμανε, άρχισε με την απογραφή και ολοκληρώθηκε με την πλήρη οικονομική και πολιτική ασυδοσία, όσο και στις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία, όπως είπε, με την παθητική πολιτική που ακολούθησε, μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.

Είχα εισηγηθεί μέτρα αλλά δεν εισακούστηκα, είχα ζητήσει να ελεγχθεί ουσιαστικά το πόθεν έσχες όσων είχαμε κάνει υπουργοί, αλλά δεν εισακούστηκα, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως δεν διεκδικεί δικαίωση εκ των υστέρων. Ετσι κι αλλιώς ο λαός κατηγορεί συλλήβδην το πολιτικό σύστημα για το κατάντημα της χώρας... σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί για ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών και αυτό, υπογράμμισε, θα είναι ο χειρότερος πολιτικός εφιάλτης μετά το '67.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή