Έκκληση προς κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγής να βοηθήσουν τους φτωχότερους των φτωχών να απομακρυνθούν από περιοχές ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή απηύθυναν ειδικοί.
Σε έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζεται μία από τις πληρέστερες γύρω από τη μετανάστευση, προειδοποιούν ότι τις επόμενες δεκαετίες εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκλωβιαστούν σε επικίνδυνες περιοχές, ενώ άλλοι θα κατακλύσουν ευάλωτες μεγαλουπόλεις σε αναζήτηση εργασίας.
Στην έκθεση με τίτλο «Μετανάστευση και Παγκόσμια Περιβαλλοντική Αλλαγή», οι συντάκτες λένε ότι κάθε απόπειρα να μπει φρένο στη μετακίνηση πληθυσμών θα οδηγήσει σε επιδείνωση της φτώχειας και μακροπρόθεσμα ενδέχεται να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης. «Οι περιορισμένες επιλογές μετανάστευσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εισοδήματα απειλούνται εξαιτίας της περιβαλλοντικής αλλαγής, σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι πιθανότατα θα μεταναστεύσουν με τρόπο παράνομο, αντισυμβατικό, επικίνδυνο και απρογραμμάτιστο, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης», προειδοποιούν οι ειδικοί της ομάδας Foresight.
Η σύστασή τους προς τις κυβερνήσεις είναι να προγραμματίσουν, ακόμη και να χρηματοδοτήσουν τη μετακίνηση μικρών ομάδων πληθυσμού, εντός και εκτός των χωρών τους. Τονίζουν ότι συχνά είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ «κλιματικών μεταναστών» και ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για άλλους λόγους.
Προειδοποιούν επίσης για το ξέσπασμα ανθρωπιστικών κρίσεων με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα, αφού έως το 2060 περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, υπολογίζεται ότι θα έχουν επηρεαστεί εξαιτίας πλημμυρών που θα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Εκτιμούν επίσης ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι αγροτικών περιοχών θα μετακινούνται στις πόλεις και πως μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα έχουν κατακλύσει τις παραθαλάσσιες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας.
«Η ανθρώπινη επιβίωση ενδέχεται να εξαρτηθεί από την απρογραμμάτιστη, προβληματική μετατόπιση πληθυσμών», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Επισημαίνουν την ανάγκη οι μετανάστες να λαμβάνονται υπόψη στους αστικούς σχεδιασμούς. Ήδη, σε ολόκληρο τον πλανήτη, 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις με πρόβλημα υδροδότησης, ενώ έως το 2015 εκτιμάται ότι οι φτωχοί κάτοικοι των αφρικανικών μεγαλουπόλεων θα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια.
Η μελέτη εκπονήθηκε υπό την καθοδήγηση του think tank Foresight, με τη συμμετοχή 350 επιστημόνων από 30 χώρες, που τα τελευταία δύο χρόνια συνέταξαν περισσότερες από 70 εκθέσεις, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην τελική έκθεση.