ΗΠΑ: Ζητούν ανιχνευτή ψεύδους για ερευνητή του κλίματος

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 12:48

Το 2006, δύο Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση με θέμα το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τις επιπτώσεις για τις πολικές αρκούδες.

A- A A+

Το 2006, δύο Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση με θέμα το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τις επιπτώσεις για τις πολικές αρκούδες. Εν μέσω μιας πολιτικά φορτισμένης συζήτησης για το κατά πόσο το είδος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αμερικανική λίστα των απειλούμενων ζώων, ο ισχυρισμός των επιστημόνων ότι όλο και περισσότερες αρκούδες εντοπίζονται - νεκρές- μέσα στη θάλασσα προκάλεσε τεράστιο θόρυβο.

Η μελέτη των δύο ερευνητών ήρθε ξανά στο φως πριν από ένα χρόνο, όταν υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών τους κατηγόρησε ότι υπέπεσαν σε «επιστημονικά παραπτώματα» σε σχέση με την έκθεση. Κάπως έτσι γεννήθηκε το "Polarbeargate" ή «σκάνδαλο των πολικών αρκούδων». Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, το υπουργείο δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για τη φύση των «επιστημονικών παραπτωμάτων», όμως ορισμένοι εκτιμούν ότι οι συντάκτες της έκθεσης βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο εξαιτίας των σοβαρών πολιτικών προεκτάσεών της.

Τώρα, όπως δήλωσε ο συνήγορος του Τζέφρι Γκλίσον, του ενός εκ των δύο ερευνητών, οι οποίοι μάλιστα συνέταξαν την έκθεση για λογαριασμό υπηρεσίας του υπουργείου, το FBI ζήτησε από τον πελάτη του να υποβληθεί σε τεστ με ανιχνευτή ψεύδους. Αιχμή φαίνεται πως αποτελεί ένα επεξηγηματικό σημείωμα προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, το οποίο είχαν επισυνάψει οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.

«Μοιάζει με μια απέλπιδα, σχεδόν μανιώδη προσπάθεια να το κυνηγήσουν μέχρι να βρουν κάτι», υποστηρίζει ο συνήγορος του Γκλίσον, Τζεφ Ρουτς. «Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι κρέμονται από αυτό το ανόητο ζήτημα του σημειώματος». Ξεκαθαρίζει ότι ο πελάτης του δεν προτίθεται να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους εάν δεν κάνει το ίδιο ο πράκτορας που διερευνά την υπόθεση.

Οι αναφορές των δύο ερευνητών στις νεκρές αρκούδες είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα, ιδιαίτερα όταν συμπεριελήφθησαν στην ταινία του Αλ Γκορ «Μια Άβολη Αλήθεια». Υποστηρικτές τους κάνουν τώρα λόγο για κυνήγι μαγισσών και για ανάμειξη των πολιτικών σε επιστημονικά ζητήματα.

«Όλο αυτό θα έχει οπωσδήποτε ανατριχιαστικές επιπτώσεις για την ικανότητα άλλων επιστημόνων να κάνουν τη δουλειά τους», εκτιμά η Κάσι Σίγκελ από το Ινστιτούτο Κλιματικού Δικαίου, το οποίο υπάγεται στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας. Να σημειωθεί ότι ο έτερος συντάκτης της έκθεσης, Τσαρλς Μόνετ, που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλιο. Η κυβερνητική υπηρεσία, για την οποία εργαζόταν, επιμένει ότι αφορμή δεν υπήρξε η έκθεση για τις πολικές αρκούδες, αλλά οι υποψίες για εμπλοκή του σε άσχετη υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή