Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, πρόεδρος του Virgin Group, είναι εξίσου γνωστός για το ευρύ φάσμα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων όσο και για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αφιερώνει το 90% του χρόνου του σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Ο τελευταίος από αυτούς: η διάσωση της τίγρης που, όπως λέει, είναι το αγαπημένο του ζώο.
Από το Νέο Δελχί, ο 61χρονος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με την οργάνωση WildAid με στόχο τη διάσωση των περίπου 1.500 έως 1.700 τίγρεων που έχουν απομείνει στην ινδική άγρια φύση. «Ένα εύστοχο ερώτημα είναι γιατί δεν συμμετέχουν σε τέτοιες προσπάθειες όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι ή όλοι οι μεγιστάνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να κερδίζουμε χρήματα».
Στην πλειονότητά τους οι εναπομείνασες τίγρεις της Βεγγάλης ζουν στο Εθνικό Πάρκο Κόρμπετ, στην ομόσπονδη πολιτεία Ουταράχαντ. Οργανώσεις που αγωνίζονται για τη διάσωσή τους ζητούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και «διαδρόμων» που θα επιτρέπουν στις απειλούμενες τίγρεις να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη χωρίς να κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρουσία.
«Θα πρέπει να επινοήσουμε επιχειρηματικού τύπου σχέδια για να σώσουμε την τίγρη, ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία όχι μόνο της Ινδίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Μπράνσον, ο οποίος βρέθηκε στο πάρκο Κόρμπετ -το παλαιότερο στη χώρα- μαζί με 30 στελέχη ινδικών και ξένων επιχειρήσεων. «Θα πρέπει επίσης να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κοινότητα, ώστε να αναζητήσουμε τρόπους αύξησης του πληθυσμού της τίγρης».
Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των τίγρεων έχει αυξηθεί ελαφρώς χάρη στις προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης και αρκετών οργανώσεων. Η μάχη τους όμως ενάντια στους λαθροθήρες και τη συρρίκνωση των οικοτόπων του είδους είναι άνιση, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: από τις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε και υπήρχαν περίπου 100.000 τίγρεις, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί κατά 97%. «Ο αριθμός τους είναι τρομακτικά χαμηλός», είπε ο Μπράνσον. «Οι τίγρεις δεν είναι δυνατόν να χάσουν έστω και ένα ακόμη εκατοστό από τη γη που τους αναλογεί.»
Η εκστρατεία για τη διάσωση της τίγρης της Βεγγάλης θεωρείται «καυτό» θέμα στην Ινδία, άλλη μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον».
Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις εξάλλου, το εμπόριο δέρματος και οστών τίγρης γνωρίζει άνθηση σε χώρες όπως η Κίνα, όπου η χρήση οργάνων του ζώου στην ιατρική έχει μεν ποινικοποιηθεί, όμως στη μαύρη αγορά, τα οστά, η γούνα, οι βολβοί του ματιού της πωλούνται ακόμη και προς δεκάδες χιλιάδες δολάρια.