Αποψη: Η Ευρώπη θα εξαντλήσει τα περιθώρια για την Ελλάδα

«Οι επιπτώσεις από την αποχώρηση της Ελλάδας θα είναι τρομαχτικές»
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 16:59
UPD:17:02

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ -κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους Ευρωπαίους νομικά και τεχνικά αδύνατο- οι επιπτώσεις θα είναι τρομαχτικές παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης.

A- A A+

Την Τετάρτη κατερρίφθη στις Κάννες από την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί το μεγαλύτερο ταμπού στην ιστορία της ευρωζώνης: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του σήμερα στο Reuters ο Νόα Μπάρκιν, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ανοιχτά το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γεγονός που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ -κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους Ευρωπαίους νομικά και τεχνικά αδύνατο- οι επιπτώσεις θα είναι τρομαχτικές παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα πυροδοτήσει πανικό μεταξύ των ξένων επενδυτών και των καταθετών, οι οποίοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να παρέμβει με τεράστιες ποσότητες ρευστότητας και αγορές κρατικών ομολόγων.

Το πλήγμα για την Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και συμβολικό, επισημαίνει ο αναλυτής, καθώς μετά από μισό αιώνα εντατικών προσπαθειών ενοποίησης ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση.

Η δυσφορία προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να συσσωρεύεται στην Ευρώπη από τη διάσωση της χώρας τον Μάιο 2010. Η συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ενέτειναν τη δυσπιστία απέναντί της, με αποκορύφωμα την αιφνίδια απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αναγγείλει δημοψήφισμα.

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει πολλούς στην Ευρώπη να θεωρούν τη διάσωση της Ελλάδας πρακτικά ανέφικτη και το κόστος από την αποχώρησή της μικρότερο από εκείνο της διάσωσής της. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η εντεινόμενη αβεβαιότητα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το νήμα χρηματοδότησης της χώρας δεν θα κοπεί αυτόματα. «Θα πρέπει να σταλούν φορτία με ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να αποτραπεί μια κοινωνική έκρηξη», όπως αναγκάστηκε να κάνει η ΕΕ στη Βοσνία και το Μαυροβούνιο και οι ΗΠΑ με τον Παναμά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ευρώπη πιθανότατα θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όπως άλλωστε υπογράμμισε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση ανήκει στους Έλληνες, όπως υπογράμμισαν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ από τις Κάννες.

Προτεινόμενα για εσάς