Οι σεισμοί προκαλούν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet, το χτύπημα του Εγκέλαδου σε μια πόλη μπορεί να επηρεάσει την υγεία έως και του 8% των κατοίκων της.
Όπως γράφουν οι ερευνητές του Harvard Humanitarian Initiative, οι επιπτώσεις ενός σεισμού για τον άνθρωπο δεν οφείλονται μόνο στη δόνηση αυτή καθαυτή, αλλά και στις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει στις υποδομές, δυσχεραίνοντας για παράδειγμα τη διακομιδή των ασθενών στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα ευάλωτα, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, είναι τα παιδιά.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μεγαλουπόλεις, οι οποίες είναι ευάλωτες στους σεισμούς, όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Δελχί, η Σαγκάη και το Τόκιο. Κάθε χρόνο σημειώνονται πάνω από ένα εκατομμύριο σεισμοί, περίπου 2 το λεπτό. Υπολογίζουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, σε σεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 780.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% των θυμάτων φυσικών καταστροφών.
Σε αντίθεση με τις πλημμύρες ή τους κυκλώνες, που μπορούν να προκαλέσουν θανάτους κυρίως από πνιγμό, οι σεισμοί οδηγούν σε τραυματισμούς, οι οποίοι δημιουργούν «μια μεγάλη, ανεκπλήρωτη ανάγκη για χειρουργική και ιατρική φροντίδα». Τις πρώτες ώρες μετά από το χτύπημα, λένε οι ερευνητές, καταγράφεται δεύτερο κύμα θανάτων στα θύματα που υπέστησαν σοβαρά τραύματα, ενώ τις ημέρες που ακολουθούν πολλοί υποκύπτουν εξαιτίας μολύνσεων ή ανεπάρκειας οργάνων.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν στον απόηχο σεισμών και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, π.χ. καρδιοπάθειες ή διαβήτη, καθώς περιορίζεται η πρόσβασή τους στην περίθαλψη. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα σεισμού μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το 1994 το Λος Άντζελες, με επίκεντρο τη συνοικία Νόρθριτζ: την εβδομάδα που ακολούθησε της ισχυρής δόνησης, τα εμφράγματα αυξήθηκαν κατά 35%.
Σύμφωνα με την έκθεση του Harvard Humanitarian Initiative, οι σεισμοί σχετίζονται επίσης με υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες, ενώ συνδέονται και με αύξηση των αυτοκτονιών. Η κατάθλιψη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορεί να επηρεάσει έως και το 72% του πληθυσμού της σεισμόπληκτης περιοχής. Μετά από το σεισμό του 1999 στην Τουρκία, το 17% των πληγέντων σκέπτονταν την αυτοκτονία.