Αυστραλία: Ετοιμάζουν το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 10:39
UPD:10:53

«Η περιβαλλοντική σημασία της Θάλασσας των Κοραλλιών έγκειται στη μεγάλη ποικιλία της σε κοραλλιογενείς υφάλους, αμμώδεις κοραλλιογενείς νήσους, βαθιές κοιλάδες και θαλάσσια φαράγγια», εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Τόνι Μπερκ.

A- A A+

Συνεχίζοντας στον «πράσινο» δρόμο που θέλει να χαράξει παρά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στον κόσμο, ανοιχτά των βορειοανατολικών της ακτών, η έκταση του οποίου λέγεται ότι θα είναι όση η Γαλλία και η Γερμανία μαζί. Στόχος, η προστασία ψαριών, κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και τοποθεσιών όπου αναπαράγονται σπάνια είδη.

Στο πάρκο, στη Θάλασσα των Κοραλλιών, θα περιλαμβάνονται επίσης ναυάγια από την ομώνυμη ναυμαχία του 1942 μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, την πρώτη με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρων. Η προστατευόμενη περιοχή, μέσα στην οικονομική ζώνη της Αυστραλίας, θα οριοθετηθεί μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.

«Η περιβαλλοντική σημασία της Θάλασσας των Κοραλλιών έγκειται στη μεγάλη ποικιλία της σε κοραλλιογενείς υφάλους, αμμώδεις κοραλλιογενείς νήσους, βαθιές κοιλάδες και θαλάσσια φαράγγια», εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Τόνι Μπερκ. «Περιλαμβάνει περισσότερα από 20 σπουδαία παραδείγματα απομονωμένων τροπικών υφάλων, κοραλλιογενών νήσων και νησιών».

Ούτε αυτή τη φορά βέβαια λείπουν οι αντιδράσεις, καθώς στην περιοχή –που θα καλύπτει σχεδόν 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα- θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις δραστηριότητες εμπορικής αλιείας, ενώ θα απαγορευτούν οι έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι οικολογικές οργανώσεις χαιρέτισαν τα σχέδια της κυβέρνησης, όμως ολόκληρες κοινότητες φοβούνται ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.

Δυσαρέσκεια και πολιτικές σκοπιμότητες

«Εκτιμώ ότι θα χάσουμε το 10-20% του εισοδήματός μας», λέει ο Στίβεν Μέρφι, η επιχείρηση του οποίου προμηθεύει πολυτελή εστιατόρια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ με γαρίδες που αλιεύονται από μηχανότρατες. «Είναι περίεργο: μας επιτρέπουν το ψάρεμα με μηχανότρατες στο θαλάσσιο πάρκο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και τώρα θέλουν να τις απαγορεύσουν εδώ χωρίς οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα».

Ο Μέρφι επιμένει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ψαρεύουν με βιώσιμο τρόπο και κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. «Η μόνη εξήγηση είναι ότι θέλουν να κρατήσουν ικανοποιημένους τους Πράσινους», λέει αναφερόμενος στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, με τη συμμετοχή ενός βουλευτή του Κόμματος των Πρασίνων.

Η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή - μέχρι τουλάχιστον να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Γκίλαρντ- δημιουργήθηκε πέρυσι από τη Βρετανία στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος του Ινδικού Ωκεανού και περιλαμβάνει το Μεγάλο Τσάγκος Μπάγκος, τη μεγαλύτερη σε έκταση δομή ατόλλης στον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή