Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 01:58
UPD:02:11
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

A- A A+

Εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα παιχνίδι.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ένα βίντεοκλιπ που θα προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης θα εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να είναι βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί τους, καθώς και πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Θα εξηγείται, επίσης, με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στην ΕΕ.

Παράλληλα, σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία θα διατίθενται κάρτες με οδηγίες ασφάλειας για τα παιχνίδια.

Η Επιτροπή επισημαίνει έξι σημεία που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν αγοράζουν παιχνίδια:

1) Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

2) Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο. Η πνιγμονή είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

3) Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης για την ασφαλή χρήση του παιχνιδιού

4) Να προσέχετε τα παιδιά ενόσω παίζουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.

5) Να αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και αξιόπιστα διαδικτυακά σημεία πώλησης. Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια που σας προσφέρουν οι φίλοι σας, ενδέχεται, επειδή είναι παλαιότερα, να μην ικανοποιούν τα τρέχοντα πρότυπα ασφάλειας.

6) Να αναφέρετε πάντα κάθε πρόβλημα ασφάλειας που παρουσιάζει κάποιο παιχνίδι στον κατασκευαστή ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης από όπου το αγοράσατε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή